Владата одвои 1,59 милиони евра за животна средина и борба против аерозагадувањето


Скопје, 9 јануари, 2019 - 9:55 (META) 

На својата вчерашна 114. седница, Владата ја усвоила  предлог-програмата за инвестирање во животната средина за 2019 година.

„Покрај програмата за инвестиции од 130,8 милијарди денари, за оваа програма обезбедени се 98 милиони денари (1,59 милиони евра). Дел ќе се наменат за поддршка на мерки и активности за намалување на загадување на воздухот со спроведување на постапка за јавна набавка. Останатиот дел од средствата ќе се доделуваат врз основа на Јавен конкурс којшто го објавува и спроведува Министерството за животна средина и просторно планирање, согласно Законот за животната средина, со склучување на договори за доделување на средства“, соопшти Владата.

Намалувањето на загадувањето на воздухот е и една од приоритетните мерки во Програмата за работа на Владата во текот на оваа година, која исто така била усвоена вчера. Други приоритети се развој на економијата и подигнување на животниот стандард, потоа зачленувањето во ЕУ и НАТО, борбата против корупцијата и зајакнување на владеењето на правото, реформи на правосудството и целосно спроведување на Охридскиот договор.

Министрите ја прифатиле и предлог–програмата за мониторинг на безбедност на храната во Република Македонија, за 2019 година. Испланирани се 7,8 милиони денари (127.000 евра), за одредување на присуството и количествата на контаминентите во храната, утврдување на присуство на резидуи (остатоци) од пестициди во и на храната, како и за навлегување на дел од амбалажата во храната, како и за проверка на ГМО во храната, како и за други опасности.

Истовремено, владиниот кабинет го задолжил Државниот инспекторат за труд да изготви детална информација, во однос на тоа како се спровела исплатата на регресот за годишен одмор (К-15) и дали и какви мерки се преземени за компаниите коишто не ја испочитувале оваа обврска.

Усвоени се и програми за трансплантација, за бесплатно болничко лекување за пензионери со ниска пензија и на лица во социјален ризик.


АХВ: Суперанализите потврдија присуство на ГМО во соините трошки и шницли


Скопје, 10 август, 2018 - 13:41 (META) 

Резултатите од суперанализите на соините трошки и соините шницли, кои, на барање на операторот со храна се вршеа во референтна лабораторија во Европската унија, потврдија присуство на ГМО како што беше констатирано и со првичната лабораториска анализа, соопштија денеска од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Увезената соја е по потекло од компанијата „Сојапротеин” од Бечеј, Република Србија, а мострите биле земени во рамки на мониторинг програмата за безбедност на храната која ја реализира Агенцијата за храна и ветеринарство.

„Во Република Македонија, соините шницли се увезени од операторот со храна „Виталиа”, а дистрибуирани во прометот преку операторот со храна „Кам“. Увозот на соините трошки, извршен е од страна на операторот со храна „Сопродекс”, а во прометот, исто така биле дистрибуирани преку операторот со храна „Кам“. Соините шницли и соините трошки во количина од 510 килограми, дел затекнати во магацин, дел повлечени од продажба, се наоѓаат под официјален надзор и деновиве ќе бидат нештетно уништени, исто како и позитивната мостра ориз во количина од 550 килограми, по потекло од Кочанско, произведена од увозен семенски материјал“, информираат од АХВ.

Согласно Законот за безбедност на храна, забранет е увоз, производство и промет во Република Македонија на храна и производи од храна која содржи ГМО, или е составена од ГМО.


АХВ: Запленети повеќе од тон генетски модифицирани соја и ориз


Скопје, 9 август, 2018 - 14:56 (META) 

Вкупно 510 килограми соини шницли и соини трошки произведени во Србија со генетски модифицирана соја и увезени во Македонија, по откривањето се повлечени од продажба, соопшти директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов.

Во мај, пак, се откриени 550 килограми генетски модифициран ориз произведен во Кочанско од увозно семе. Оризот бил пронајден во магацин на операторот, но не се знае кој е  е производителот. Фирмата што го увезла добила казна од 5.000 евра, а одговорното лице во фирмата 1.700 евра, појасни Атанасов.

На барање на увозникот на соините шницли и трошки, во моментов се врши суперанализа во референтна лабораторија.

– Првата анализа покажа дека има присуство на ГМО, но по закон операторот има право да побара суперанализа – потенцира Атанасов.

Тој рече дека АХВ почнува засилени контроли за присуство на генетски модифицирани организми (ГМО) во храната. Сепак, директорот на АХВ вели дека во ЕУ е дозволено пуштање во продажба храна со ГМО, но тоа мора да биде јасно назначено на пакувањето. Тој забраната на ГМО направена со закон во 2015 година, со која се забрани консумирањето на производи со ГМО до влегувањето на земјава во Унијата ја нарече „политичка одлука“.

-Во светот се консумра и се произведува храна со ГМО. Науката треба да го каже последниот збор колку е тоа штетно -рече Атанасов.


Конференција за промоција на македонските автохтони семиња


Скопје, 4 декември, 2014 - 9:22 (META) 

Во организација на „Слоу фуд млади Македонија“, денеска ќе се одржи конференција на тема „Нашите семиња, наша иднина“, а целта е промовирање и заштита на македонските автохтони семиња, пренесува „А1 он“.

Ова е прв настан од неколкуте планирани на оваа тема, на која ќе дебатираат производителите, експертите, граѓанските организации и претставници на институциите, велат од „Слоу фуд млади Македонија“.

Настанот се реализира во рамки на кампањата „Не за ГМО!“ и проектот ЕССЕДРА, финансиран од ЕУ.