ААВМУ им даде опомена на „Шутел“ и „Едо“ пред одземање на лиценците


Скопје, 14 февруари, 2018 - 17:21 (META) 

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) на денешната седница едногласно ја прекина постапката за одземање дозвола за емитување на една телевизија и три радија, кои по последната опомена со која им беа дадени 15 дена да си ги исполнат обврските, ги уплатиле парите.

Тоа се телевизијата „Канал 21“ од Велес, потоа Универзитетско радио на универзитет Гоце Делчев од Штип, како и радијата „Акорд“ од Кичево и „Бум“ од Куманово.

Советот почна постапка за одземање на лиценците на две скопски телевизии „Шутел“ и „Едо“ и пет радија од целата земја, кои не ја платиле лиценцата.

Тие имаат рок од две недели ги платат средствата.


ААВМУ: 15 локални медиуми добија рок од 15 дена да ги платат лиценците или да стават клуч


Скопје, 8 февруари, 2018 - 12:14 (META) 

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) денеска почна постапка за одземање на лиценците на 15 радија и телевизии што не го платиле надоместокот за емитување. Претходно, бидејќи си го подмирила долгот во дополнителниот рок, беше запрена постапката за одземање на дозволата на телевизијата „Тера“ од Битола.

Според претседателот на Советот на ААВМУ, Лазо Петрушевски, очигледно е дека неисполнувањето на обврските од радиодифузерите е поради финансиски проблеми, но законски Советот е обврзан да ги одземе лиценците ако не се платат.

Денеска најголема дискусија покрена предлогот за одземање на дозволата на универзитетското радио „УГД ФМ“ при универзитетот Гоце Делчев од Штип. Како што кажа членот на Советот на ААВМУ, Зоран Фидановски, „жалосно е што ова непрофитно радио се наоѓа во таква состојба, затоа што станува збор за добро опремена куќа во која се обучуваат дел од студентите“. Тој изрази надеж дека универзитетот ќе најде сила во рок од 15 дена да плати за дозволата.

На тоа Зоран Трајчевски, директорот на АВМУ рече дека може и да се случило радиото да има испратено налог до Министерството за финансии, па ААВМУ да не е информирана.

– Можеби платиле. Сме имале такви случаи во минатото, со ненавремено префрлање средства, па ни праќале вирман. Да се надеваме дека и сега е така – рече Трајчевски.

Инаку, од 15-те радија и телевизии, само две, радиото „Бум“ од Куманово и радиото „Аниса“ од Пласница подмириле дел од парите за годишната дозвола за емитување. Другите,
телевизијата „Ера“ од Скопје, радиото „Канал 77“, телевизијата „Канал 1“ од Велес, телевизијата „К3“ од Куманово, телевизијата „Спектра“ од Лабуништа, радиото „Дуе“ од Гостивар, радиото „Акорд“ од Кичево, радиото „Лав“ од Охрид, радиото „Тет“ од Прилеп, радиото „Фама“ од Тетово и радиото „Ред ФМ“, добија рок од 15 дена да ги исплатат парите или почнатата обврска за одземање на нивните лиценци ќе биде финализирана.


Трајчевски: Порталите нема потреба да се регулираат, туку само да се регистрираат


Скопје, 22 декември, 2017 - 16:15 (META) 

Невозможно е регулирање на интернет порталите, порача Зоран Трајчевски, директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) на денешниот јавен состанок на кој ги презентираше активностите за четвртото тромесечје со фокус на медиумскиот мониторинг за локалните избори.

– Не станува збор за регулирање, туку најмногу за регистрирање и нотификација. Сметаме дека е невозможно да се спроведе регулирање на овој вид медиуми. Ние како Агенција имаме нарачано истражување во однос на овие нови медиуми за тоа каква е состојбата споредено со другите држави. Требаше да го плати Агенцијата преку јавна набавка меѓутоа добивме одобрение од Советот на Европа и тие ќе го спроведат во еден краток разумен период, можеби до крајот на првото тромесечје од идната година и тогаш ќе имаме објективно, непристрасно мислење од експерти коишто ќе ни понудат не решение, туку ќе ни дадат слика каква е состојбата на ова поле во другите држави – рече Трајчевски на четвртиот и последен јавен состанок за 2017 година на Aгенцијата.

Toј потсети дека и досега наведувале дека ААВМУ не може да спроведе изборен мониторинг на известувањето што го вршат порталите.

Темата за интернет порталите се актуелизираше вчера на дебатата „Утврдување на потребата за можни измени во Законот за медиуми“, која ја организираа Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) и министерот без ресор, задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски.
foom-logo-disklejmer

Текстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Советот на ААВМУ денеска расправа за барањето за одземање лиценца на ТВ „24 Вести“


Скопје, 5 декември, 2017 - 10:59 (META) 

На денешната седница на Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни услуги (ААВМУ) на дневниот ред, меѓу другите точки, е информацијата во врска со доставено барање за одземање лиценца на Телевизија „24 Вести“, стои во најавата објавена на веб-страницата на ААВМУ.

Точката на дневниот ред е веднаш по предлог-одлука за промена на сопственичката структура на Телевизија „24 Вести“ од Штип.

Како што дознава „Мета“ од извори во ААВМУ, барањето за одземање на лиценцата на ТВ „24 Вести“ е поднесено од сопственик на медиум, но, велат нашите извори, барањето е неосновано и сосема сигурно е дека на седницата што почнува во 14 часот ова барање за одземање на лиценцата на конкурентен медиум нема да биде прифатено.


Бошњаковски: Новиот закон не е рестриктивен кон медиумите, во тек е јавна дебата


Скопје, 17 ноември, 2017 - 16:05 (META) 

Предложениот текст за измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги не содржи рестриктивни одредби во однос на уредувачката политика или начинот на известување на медиумите, стои во одговорот на портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски, на прашањето на „Мета“ како ја коментира изјавата на претседателот на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Насер Селмани, дека „Владата сака да ја игра улогата на главен и одговорен уредник на медиумите“.

Селмани на средбата со новиот генерален секретар на ОБСЕ, Томас Гремингер, кој е во посета на земјава, истакна дека за ЗНМ е апсолутно неприфатлива идејата на Владата таа да ја регулира медиумската содржина. Според Селмани, наметнувањето парични казни за начинот на известување на новинарите покажува дека Владата сака да ја игра улогата на главен и одговорен уредник на медиумите. Претседателот на ЗНМ рекол и дека Владата досега не покажала желба за вистинска дебата со аргументи околу моделот за финансирање на „Македонската радио-телевизија“ (МРТ).

Владиниот портпарол вели дека јавната дебата за законот е отворена.

„Јавната дебата во однос на измените во Законот за аудио и аудивизуелни услуги е отворена и в понеделник, на 20 ноември, ќе се одржи јавна средба на сите засегнати страни инволвирани во процесот. Основна цел на предложените измени на законското решение е да се овозможи професионализација и департизирање на регулаторното тело Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, како и на јавниот сервис МРТВ“, одговори Бошњаковски.


АВМУ: МРТ небалансирана, „Нова“ и „Алфа“ известувале навивачки


Скопје, 1 октомври, 2017 - 20:10 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го објави најновиот извештај од надзорот на медиумското известување, кој го опфаќа периодот пред почетокот на изборната кампања, односно 16 до 24 септември 2017 година. Во него се забележува дека некои телевизии не го спроведувале новинарскиот принцип за известување, туку се однесувале навивачки.

Во извештајот на АВМУ првин се забележува дека поради извештаите за учеството на Генералното собрание на ООН, како и извештаите за отчетите на одделни министерства, во тој период на анализата ја прават македонската влада меѓу најзастапените теми во централните изданија на радио и на телевизиските дневници. Втора по застапеност била парламентарната расправа во врска со предлог-законот за употребата на јазиците.

Потоа се посочуваат проблемите со непристрасното информирање.

„И во овој извештаен период, МРТ 1 не ја следеше одредбата од своите правила за медиумско покривање на локалните избори 2017, според која во вестите до почетокот на изборната кампања треба да обезбеди избалансираност во известувањето за активностите на политичките партии од власта и од опозицијата што се претставени во Собранието на Република Македонија“, се вели во најновиот извештај на АВМУ.

Сепак, како најголеми проблеми се посочени ТВ „Нова“ и ТВ „Алфа“, кои биле насочени главно кон информирање за активностите на најголемата опозициска партија, а се одбележува и сериозен прекршок на „Радио Слободна Македонија“.

„ТВ „Нова“ и ТВ „Алфа“, иако со помал обем од претходните извештајни периоди, останаа фокусирани на информациите за активностите, ставовите и за реакциите на најголемата опозициска партија. „Радио Слободна Македонија“ повторно ја репризираше емисијата „Земјо Македонска“, која изобилува со вулгарен и со непристоен речник, односно е во спротивност со професионалното начело за негување и за развој на хуманите и на моралните вредности на човекот и за заштита на приватноста и на достоинството на личноста“, се вели во новиот извештај на АВМУ.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


АВМУ вели дека не сака да зависи од Владата, невладините денеска ќе кажат што не одговара


Скопје, 28 септември, 2017 - 10:28 (META) 

Директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ), Зоран Трајчевски, вчера порача дека со укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето на Агенцијата од страна на bуџетот ќе се наруши независноста на оваа институција.
Денеска неколку невладини организации ќе презентираат извештај токму за АВМУ.

– Укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето од буџетот значи целосно уривање на независноста на институцијата и ставање под капата на Владата. Ако постоела таква практика, ќе била применета и во другите европски земји. Ова е популистички чин со кој сакаат да се исполнат предизборни ветувања, за жал, и на опозицијата и на позицијата, не водејќи притоа сметка дека се уништува функционирањето на Агенцијата, која претходните 20 години, поради финансиската независност, можеше да ја врши улогата во општеството – порача вчера Трајчевски.

Одговарајќи на новинарски прашања во врска со подготовката на нов закон за медиуми, Трајчевски рече дека неговиот личен став е оти се работи за текст на закон кој е спротивен на европските директиви. Рече дека агенцијата не е вклучена во новиот закон.

Денеска ќе биде презентиран третиот извештај за работата на АВМУ, кој го подготвуваат  „Евротинк“ – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, „Транспарентност Македонија“ и Хелсиншкиот комитет за човекови права.

– Во изработката на законот, ние не сме вклучени и сметам дека се работи за работна верзија која се изработува. Логично е да има јавна расправа и да бидат вклучени сите субјекти кои се засегнати од законот – рече Трајчевски во изјава за медиумите.


АВМУ ја прекори МРТ дека не известувала навремено за нередите во Собранието


Скопје, 3 мај, 2017 - 18:41 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) денеска со допис до програмскиот совет на „Македонската радиотелевизија“ ја прекори МРТ за ненавремено информирање за случувањата во Собранието на 27 април. Агенцијата побара овој орган, кој има законска обврска да ги штити интересите на јавноста во поглед на програмските содржини што ги емитува јавниот сервис, да го преразгледа известувањето на МРТ.

„Ваквиот повик се должи, пред сè, на тоа што јавниот сервис не обезбеди навремено информирање за настаните во Собранието, делови од репортерските јавувања не беа во согласност со улогата и со функциите на јавен радиодифузен сервис и не беа организирани актуелно-информативните програми во кои ќе се дебатира за овие општествено-политички случувања кои се од исклучителен јавен интерес“, наведува АВМУ.

Агенцијата во соопштението посочува дека известувањето мора да се разгледува во поглед на членовите 110 и 111 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

„Ова особено се однесува на обврските: да обезбеди постојано, вистинито, целосно, непристрасно, праведно и навремено информирање за сите важни политички и други настани и случувања во Република Македонија; да ја промовира и да ја унапредува културата на јавен дијалог и да овозможи арена за широка јавна дебата по прашања од јавен интерес, како и да обезбеди непристрасни, сеопфатни и важни информации и нив да ги презентира јасно, недвосмислено и на начин на кој граѓаните ќе имаат можност слободно да го формираат своето мислење“, се вели во дописот од Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.


ЗНМ: Советот на АВМУ ја тргнал оценката за говор на омраза на „Сител“ и на Миленко Неделковски


Скопје, 29 март, 2017 - 17:32 (META) 

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ), најверојатно под нечиј диктат, усвоил нов заклучок на извештајот за работа на АВМУ за 2016 година, не прифаќајќи ја констатацијата која била во извештајот, дека во неколку наврати на „Сител“ и во емисијата на Миленко Неделковски се користел говор на омраза, како и дека телевизиите „Алфа“ и „Нова“ континуирано ги прекршувале професионалните стандарди, обвини денеска Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ).

„Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги вчера го усвоил извештајот за работа на АВМУ за 2016 година, подготвен од стручната служба, во кој на објективен начин се претставува работата на националните телевизии од изминатата година. Врз основа на надзорт на програмата на националните телевизии, во извештајот се констатира дека неколкупати на ТВ „Сител“ и во емисијата на Миленко Неделковски, која се прикажуваше на ТВ „Канал 5“ се користел говор на омраза. Исто така, во извештајот се нотира дека има континуирано прекршување на професионалните стандарди од страна на ТВ „Алфа“ и на ТВ „Нова“. Советот, наместо да го одобри извештајот, усвоил нов заклучок, кој не се базира на анализата на стручната служба на Агенцијата, туку на личното убедување на членовите: Лазо Петрушевски, Селвер Ајдини, Миљаим Фетаи и Алма Машовиќ дека ТВ „Сител“, ТВ „Нова“, ТВ „Алфа“, ТВ „Канал 5“, „Телма“, „24 Вести“ и ТВ „Шења“, биле политички пристрасни“, е ставот на ЗНМ.

На ваквите оценки на претседателот на Советот на Агенцијата, Лазо Петрушевски, се спротивставил Зоран Фиданоски, член на Советот, кој побарал да се одбие ваков заклучок.

– Овој став е политички мотивиран и со него се сака да се стави знак на еднаквост меѓу медиуми за кои во надзорот не биле констатирани прекршувања на професионалните новинарски стандарди, со оние за кои има десетици пријави за прекршување на стандардите и констатиран говор на омраза – изјави Зоран Фиданоски, на денешната прес-конференција организирана од ЗНМ.

Фиданоски оцени дека Советот со ваквиот заклучок ја девалвира работата на стручната служба на Агенцијата и необјективно ја преставува работата на националните телевизии. Тој се сомнева дека ваквиот заклучок на Советот е донесен по нечиј политички диктат и е целосно спротивен на мисијата на Агенцијата.

Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, ваквиот заклучок на Советот на АВМУ го оцени како непримерен и непрофесионален, со што се потврдуваат ставовите на Здружението дека медиумскиот регулатор е политизиран и партизиран.

Тој побара од Собранието на Македонија да не го усвои извештајот за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во 2016 година и да го врати на доработка, за да се избрише вештачки вградена квалификација дека сите национални телевизии биле политички пристрасни.


ААВМУ го осуди однесувањето на обезбедувањето на Груевски во „ТВ21“


Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денеска го осудува вчерашниот инцидент во „ТВ21“, при кој обезбедувањето на поранешниот премиер и претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, упадна во телевизијата и избриша снимки од мобилен телефон на новинар, направени за време на прошетката на Груевски со семејството по улица Македонија.

„Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги апелира да не се попречува секојдневната работа на медиумите и на медиумските работници“, стои во реакцијата.

Инцидентот се случи вчера попладне. Новинар на телевизијата го забележал поранешниот премиер како се шета со семејството и го снимил настанот со мобилен телефон. Обезбедувањето на Груевски го забележало и веднаш упаднале во телевизијата. Тие побарале новинарот да се легитимира и да ги избрише снимките од телефонот. Еден од обезбедувачите се легитимирал како вработен во МВР.

Инцидентот е забележан од безбедносните камери на „ТВ 21“.

МВР денеска испрати демант, во кој се наведува дека припадниците од обезбедувањето не упаднале во телевизијата и оти реагирале во согласност со планот и со задачите.