МЛС: Начинот на финансирање на општините треба да се промени


       
Скопје, 27 јули, 2017 - 19:53 (META) 

Министерството за локална самоуправа (МЛС) денеска организирало состанок со претставници на Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС) за да се најдат решенија со кои ќе се промени системот на финансирање на единиците на локална самоуправа, соопштија оттаму.

На состанокот се разговарало за утврдување на критериумите за наменските и за блок-дотациите кои централната власт ги префрла на единиците на локална самоуправа за образование, детска заштита и за култура.

Претставниците од ЗЕЛС и од надлежните министерства се согласиле дека овие средствата не се доволни, што се одразува на квалитетот на услугите во овие области.

„Крајната цел е секој граѓанин на целата територија на Република Македонија да добие еднакво квалитетни услуги“, изјавил заменик-министерот за локална самоуправа, Дејан Павлески.

На состанокот на кој присуствувале и претставници од други министерства, исто така било заклучено дека општините треба работат пофикасно и да имаат повисока реализација на средствата од централниот буџет, како и да бидат поажурни во обезбедувањето на локалните приходи.