Уставниот суд на денешната седница со мнозинство гласови одлучил да поведе постапка за утврдување на уставноста и на законитоста на членот 50 од Законот за просторно и урбанистичко планирање, особено за ставот 2 од овој член и терминот „посебен интерес“.

„Градба од посебен интерес за која ќе се изработи урбанистичко-планската документација од став 1 на овој член се утврдува со одлука од страна на Владата на Република Македонија“, стои во член 50, став 2 од Законот за просторно и урбанистичко планирање.

Со прифаќањето на иницијативата, Уставниот суд привремено ја стопира одлуката на Владата, Градскиот трговски центар (ГТЦ), Македонската опера и балет (МОБ) и Националната универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ да добијат барокни фасади.

Владата во јули минатата година овие објекти ги прогласи за објекти од посебен интерес и ѝ ја зеде ингеренцијата на Општина Центар над нив.

Уставните судии, освен што ја прифатиле иницијативата, донеле и привремена мерка за запирање на сите активности на Владата додека Уставниот суд не донесе одлука за оспорениот член 50.

Решението за поведување на постапката, Уставниот суд сега треба да го испрати до Владата и до Собранието, кои во рок од 30 до 40 дена треба да одговорат и да испратат мислење, по што уставните судии ќе одлучуваат дали оспорениот член ќе биде укинат.

Иницијативата до Уставниот суд, како што пренесува порталот „СДК“, ја поднело здружението на архитекти „Проблесок“.