fbpx
Таг: водостој

таг: водостој

Нивото на Преспанското Езеро непрекинато опаѓа, бавно се спроведуваат мерките за заштита

Водите на Преспанското Езеро не престануваат да се повлекуваат, а штетните последици од губењето на езерските води засега недоволно ги алармираат одговорните власти за преземање конкретни чекори кои ќе водат кон заштита на второто по големина природно езеро во земјава. Кога Мета.мк во август лани пишуваше на оваа тема, водостојот на Преспанското Езеро кај мерната станица Наколец изнесуваше 842,33 mнм...

Акумулациите полупразни со вода, хидроелектраните произведуваат струја помалку од нивниот капацитет

Вештачките акумулации низ земјава се полупразни со вода, а нивниот водостој е под повеќегодишниот просек за овој период од годината поради што и производството на електрична енергија од хидроелектраните во сопственост на АД ЕСМ е помало од нивниот вкупно инсталиран капацитет. Производството на струја од домашните хидроелектрани во услови на енергетска криза ќе биде значајно во претстојниот период, кога...

Преспанското Езеро изумира без своите води, мерките за негова заштита ќе се спроведуваат шест години

Широките песочни плажи на Преспанското Езеро се идеални за туристите во летните месеци, сè до оној момент кога посетителите ќе сакаат сончањето да го заменат со капење во езерските води. Тиња, алги, матни и плитки води се секојдневието на секој посетител на Преспанското Езеро, а негативната состојба со повлечените води го вклучува и алармот за тоа како преживува богатиот...

По пожарите летово, сушниот период ги сведе на минимум водостоите на реките и езерата

Водостоите на реките и езерата се сведени на минимум, како резултат на сушниот период што ја зафати земјава во изминатиов период. Со исклучок на реката Вардар кај Демир Капија и реката Струмица кај Сушево, на останатите 17 локации низ земјава на кои се врши мерењето, водостојот е помал од просекот за септември, покажуваат последните податоци на Управата за хидрометеоролошки...

Водостоите на вештачките езера се на минимална граница, а најкритичниот период допрва претстои

Топлотните бранови кои се последица на климатските промени како и ненадејните покачувања и падови на температурите, предизвикуваат промени во количествата на врнежи, интензитетот и распространетоста. Сушните денови се главната причина заради која е потребно одржување на едно нормално ниво на водостоите на природните езера и реки во државава. Во последниве десетина дена, нивото на водостоите на реките и на...

Македонија, Албанија и Грција заеднички ќе бараат решение за нискиот водостој на Преспанското езеро

Нивото на водата на Преспанското езеро денеска изнесува 842,55 метри и е за над 5 метри под нултата кута кај мерното место Наколец, покажуваат податоците на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). И покрај тоа што врнежите во изминатиов период надоместија дел од изгубеното количество, водостојот на ова езеро останува голем проблем. Водостојот на Преспанското езеро ги собра денеска на високо...

Пет розови фламинга одмораат во Преспа

Пет розови фламинга, едно возрасно и четири млади, одмораат во Преспанското Езеро. Ова не е првпат фламинга да ја посетат Преспа, со оглед на тоа дека иако тие не се гнездат во Македонија, територијата ја користат повеќе пати за прелет. Денеска се забележани во Езерани, каде нискиот водостој им овозможува соодветни услови за одмор за време на миграцијата. Првиот податок за...

Причина за ниското ниво на Преспанското Езеро се климатските промени, а не истекот и наводнувањето, велат еколозите

Последната долга суша е одговорна за досега најголемото опаѓање на нивото на водата на Преспанското Езеро, е ставот на експертите од Македонското еколошко друштво (МЕД). Ова здружение на стручни лица од областа на заштитата на животната средина, гео и биодиверзитетот излезе во јавност со став дека истекот во Охридското Езеро и употребата на водата за наводнување од Преспанското Езеро...

Нивото на Охридското Езеро под просекот за јануари

Според денешните мерења на Управата за хидрометеоролошки работи Охридско Езеро е на кота од 693,26 метри надморска височина што е за 12 сантиметри под просекот за јануари. Исто така денеска беше измерена температура на езерската вода од 6,5 Целзиусови степени. Од УХМР информираат дека сувото време ќе продолжи и во наредните денови и во првата половина на овој месец не...

Водостојот на Охридското Езеро и реките во границите на дозволеното

Според последните мерења на Управата за хидрометеоролошки работи, извршени утрово, нивото на Охридското Езеро се наоѓа на 693,38 метри надморска височина, што е за речиси 20 сантиметри под просекот за мај кој изнесува 693,66 метри надморска височина. Ниско е нивото на реките во сливот на езерото. Нивото на реката Сатеска измерено кај Ботун е 33 сантиметри под просекот за мај....

Oштетувањата на градското пристаниште во Охрид ќе бидат санирани пред летната сезoна

Министерството за транспорт и врски веќе издвоило пари за санирање на оштетувањата на градското пристаниште, а работите ќе почнат кога тоа ќе го дозволи хидролошката состојба. Од буџетот на министерството се предвидени 7,8 милиони денари (126.800 евра) за санација на пристаништата. Поради големото количество врнежи од дожд и снег и очекуваното зголемување на водостојот, работите за санацијата не може да...

Општината загрижена за намалениот водостој на Охридското езеро

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ на барање на локалната самоуправа ги исклучи пумпите со кои се зема вода за пиење од каптажата Билјанини извори и ја пренасочи во каналот Студечишта за да се спаси плашицата од помор. После апелите од екологистите и објавите во медиумите и од општината апелираат до надлежните итно да преземат соодветни мерки за надминување на...

Нивоата на природните езера повисоки од вообичаено

Водостоите на трите природни езера и на речиси сите реки во земјава се повисоки од повеќегодишниот просек за јуни, покажуваат последните мерења од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Исклучок се Крива Река на мерното место кај Крива Паланка, Брегалница кај Берово, Црна Река кај Новаци и Сатеска кај Ботун. Нивото на Охридското Езеро е за 24 сантиметри повисоко од просечното за...

Водостојот на Вардар зголемен во однос на просекот за мај

По вчерашните врнежи, од УХМР информираат дека денеска водостојот на Вардар е зголемен во однос на вчера, но и во споредба со просекот за мај. Најновите хидролошки мерења покажуваат дека кај Јегуновце нивото на Вардар е зголемено за 46 сантиметри, кај Зајчев Рид за 16 сантиметри и кај Велес за 19 сантиметри. Над просекот за мај зголемени се и водостоите на Вардар...

Охридското езеро 26 сантиметри над дозволениот водостој

Нивото на Охридското езеро и денеска е 26 сантиметри над дозволениот максимален водостој. Зголемени се нивоата и на реките низ државата, освен на Крива кај Крива Паланка и на Црна кај Новаци. Нивото на Дојранското Езеро е три сантиметри под договорениот максимален водостој.

Се намалува водостојот на реките, но е повисок од просекот за март

Водостојот на Вардар денеска е понизок од вчера, но се уште е над просекот за март, покажуваат најновите хидролошки мерења. Кај Јегуновце и кај Велес денеска нивото на Вардар е за 20 сантиметри пониско од вчера, кај Зајчев Рид е за четири сантиметри пониско. На исто ниво како вчера е водостојот на Вардар кај Демир Капија. За 17 сантиметри е намалено...

Поплавувања во горните текови на Вардар, Црна и Треска

Поплавувања има во горните текови на реките Вардар, Црна, Треска и нивните помали притоки, соопшти УХМР. Новите врнежи од 10 до 15 литри на квадратен метар што се најавуваат за следните 24 часа на планините Кораб и Шар Планина, ќе предизвикаат дополнителен притисок врз водотеците и суводолиците во овие региони. Во моментов, според информација од хидролошките станици, се гледа дека насекаде...

УХМР: Можно зголемување на водостојот на реките во западните и јужните делови

Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) попладнево соопшти дека по најавите за нови врнежи од дожд и снег и постудено време можно е извесно зголемување на водостоите на реките особено во западните и јужните делови, но не се очекува излевање. Зголемување на нивоата се очекува на реките Треска, Црна Река и Голема река во околината на Ресен, како и на водотеците...

УХМР: Водостоите на реките под просекот за јануари

Водостоите на реките Вардар кај Јегуновце, Сатеска кај Ботун и на Црна Река кај Новаци се повеќе од двојно пониски од просекот за јануари, покажуваат податоците на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Водостоите на речиси сите реки се пониски во однос на вчера, а зголемување на водостоите има на Вардар кај Демир Капија, Пчиња кај Катлановска Бања, Брегалница кај Берово и Црн...

ДЗС: Излеаната вода од реките се повлекува, водостојот се нормализира

Водостојот на реките е во опаѓање, а водата на излеаните места веќе почнува да се повлекува, информираат од Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС). Од дирекцијата додаваат дека од страна на единиците на локална самоуправа и на јавните комунални претпријатија, преземени се сите активности за нормализација на состојбата со излевањето на водотеците. Според ДЗС, во моментот нема потреба од ангажирање на...

Коалицијата ВЛЕН им зеде еден пратеник на ДУИ [инфографик]

Првичните неофицијални резултати од денешното прегласување на парламентарните избори на седум изборни места покажуваат дека ДУИ изгуби еден пратенички мандат, а коалицијата ВЛЕН (Вреди), доби еден пратеник плус во...