fbpx
Таг: водостој

таг: водостој

Обилните врнежи го зголемија водостојот на сите реки

Обилните врнежи од дожд го зголемија водостојот на сите реки во земјава, информираат од Управата за хидрометеоролошки работи. Двојно е зголемено нивото на реките Вардар, Треска, Крива Река и Сатеска, а над просекот за ноември е водостојот на реките Пчиња, Брегалница, Црн Дрим и Црна Река. Кај езерата, минимално е зголемено нивото на  Дојранско Езеро, додека Охридско и Преспанско Езеро се околу...

Висок водостој на сите реки, дожд и ноќеска и утре

Висок е водостојот на сите реки во земјава, а релативно висок водостој имаат реките Вардар, Треска, Радика, Сатеска и Лепенец, покажуваат последните мерења на УХМР. Според ЕЛЕМ, акумулациите имаат доволно простор да го примат водениот бран, што позитивно ќе влијае на намалувањето на водостојот на одредени места. Вечерва се очекува да продолажат врнежите, кои ќе бидат почести на запад, додека во текот на ноќта ќе...

Зголемен водостојот на Вардар, Брегалница и на Дојранско Езеро

Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) регистрирала повисоки водостои во однос на просекот за ноември на реката Вардар кај Зајчев Рид, Велес и кај Демир Капија, како и на реката Брегалница кај Берово. Регистриран е значително зголемен водостој и на Дојранско Езеро, додека нивоата на Охридско и на Преспанско Езеро се во рамки на просекот за овој период од годината. Под просекот...

Нивото на Охридско Езеро е осум сантиметри над минималното

Водостојот на Црн Дрим на мерното место Ложани е за шест пати понизок, а на Црна Река кај Новаци за речиси четирипати помал од просекот за ноември, покажуваат податоците на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Водостојот и на другите реки во земјава е под просекот за ноември, а нивото на Охридското Езеро е осум сантиметри над дозволеното минимално ниво и...

Во некои тетовски населби нема капка вода, таму каде што ја има е заматена

Граѓаните што живеат во горниот дел на Тетово, втор ден се соочуваат со целодневни рестрикции во водоснабдувањето. Во другиот дел на градот вода има по неколку часа, но таа според последните анализи на Центарот за јавно здравје Тетово, е заматена. - Немаме капка вода цел ден. Ова е ужас, ама сме се навикнале. Купуваме вода, полниме резерви во буриња - вели една...

Крстаноски: Охридско Езеро не смее да се користи за производство на струја

Откако медиумите алармираа за нискиот водостој на Охридско Езеро, надлежните презедоа мерки и состојбата малку се подобри. Републичкиот хидро-метеоролошки завод, пак, секој ден лиферува соопштенија за тоа колку се зголемило нивото на водата, откако на браната на истекот во Црн Дрим, беа подигнати дрвените препреки. Професорот Здравко Крстаноски, долгогодишен прв човек на Хидро-биолошкиот завод во Охрид, за „Мета“ појаснува дека треба да...

УХМР: Нивото на Охридското Езеро е шест сантиметри над дозволениот минимум

Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) соопшти дека нивото на Охридското Езеро е шест сантиметри над дозволениот минимум, а водостоите на реките се под просекот за март. Според УХМР, водостојот на Вардар е најнизок на мерното место кај Демир Капија и е 60 сантиметри понизок од вообичаениот за март, додека понизок водостој од 23 до 29 сантиметри од вообичаениот има и...

Нивото на Охридско Езеро се врати на дозволениот минимум

Мобилизацијата на еколошките асоцијации и нивните протести вродија со плод, така што нивото на водата во Охридското Езеро се врати на дозволениот минимум. Спопред последните мерења што ги врши УХМР, нивото е во граница на дозволениот минимум. По затворањето на испустот кај вливот на реката Црн Дрим, од пред десетина дена, нивото на водата во езерото е пораснато за четири сантиметри. Од...

Експертите предупредуваат на штетноста од нискиот водостој на Охридско Езеро

Еколозите и експертите предупредуваат на штетните последици од исклучително нискиот водостој на Охридското Езеро, кое е веќе далеку под дозволената минимална граница. Научниот советник и раководител на одделението за краповидни риби во охридскиот Хидробиолошки завод, Трајче Талевски посочува дека нивото на водата во каналот Студенчишта е спуштено на многу критично ниво. – Кај рибата која е влезена во каналот на презимување...

Се намалува водостојот на Охридско Езеро

Водостојот на Охридско Езеро деновиве постојано се намалува. Тоа е последица на неповолниот хидролошки период, но и на испуштањето на водата преку браната во Струга. Секоја година овој период се испушта водата од Охридското Езеро во реката Дрим. Со меѓудржавен договор со соседна Албанија, регулирано е како да се постапува и до која кота може водата да се испушти. Водата се користи...

Галијата кај МЕПСО со насип се штити да не заплови по Вардар во пластични шишиња

Дождовите што изминативе два дена го зафатија Скопје и зголемениот водостој на реката Вардар ги загрижија надлежените кои денеска почнаа со активности за заштита на галијата кај МЕПСО од евентуална поплава. Галијата денеска беше опколена од пластични шишиња, кои надојдените води на Вардар ги носат од сите страни и ги „складираат“ кај една од градбите од проектот „Скопје 2014“. Попладнево на местото...

Свлечиште на ридот Балтепе над Тетово, голем број семејства во опасност

Врнежите од дожд предизвикаа ерозија на земјиштето над православните гробишта во Тетово на ридот Балтепе. Жителите на овој дел од Тетово алармираат дека свлечиштата се голема закана за нивните домови, кои можат да се урнат доколку не се преземат превентивни мерки. - Мора тука да се направат потпорни ѕидови, инаку мојот дом ќе ми се струполи долу во долот, ако свлечиштето...

Реката Пена пред излевање, свлечиште го затрупа патот Шипковица – Бродец

Водостојот на реката Пена во долниот дел од Тетово постојано се следи откако водата од оваа река се искачи на критично ниво. Обилните врнежи од дожд изминатите неколку дена предизвикаа и свлечишта над патниот правец Шипковица - Бродец. - Наносите од камења и од земја на патот Шипковица - Бродец, кои ги донесе вчерашното свлечиште, се остранети, но градежна механизација...

„Not a living soul“ – лингвистичка и политичка манипулација од руската кујна

Објава на Фејсбук шири невистина дека во англискиот јазик нема еквивалент за рускиот израз „ни души“, односно за нашиот „ни жива душа“, па Англичаните и Американците за тоа го...