fbpx
Таг: Управа за водење матични книги

таг: Управа за водење матични книги

МВР и Управата за матични книги ќе разменуваат информации во електронска форма

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и директорот на Управата за водење на матичните книги, Емир Сулејмани, потпишаа Договор за соработка и размена на информации во електронска форма. „На овој начин воспоставуваме соработка со размена на податоци и документи во електронска форма преку Националната платформа за интероперабилност, согласно прописите од областа на електронското управување и електронските услуги. Согласно договорот ќе...

Доделени изводи на неевидентирани лица во матичната книга на родените

Премиерот Димитар Ковачевски и министерот за правда Кренар Лога денеска им поделија изводи на лица кои досега не биле евидентирани во матичната книга на родени. Со ова, велат од Владата, се решава деценискиот проблем којшто го имаа стотици граѓани кои се родиле на територија на нашата држава, но не беа впишани во матичната евиденција и немаа изводи на родени. „После...

Десетина луѓе станаа видливи за системот, за првпат им беа издадени изводи од матичната книга

Почна реализацијата на процесот на издавање изводи од матичните книги на родените, откако во јуни годинава Собранието ги усвои измените на Законот за матична евиденција, кои треба да овозможат решавање на сите познати случаи на бездржавјанство, но и секое дете родено во земјата да добие извод при раѓање, без разлика дали неговите родители се без документи или без државјанство. Директорот...

Матичните книги како на пазар – дигитализацијата на личните податоци се вршела со два скенера, на два незаштитени компјутера

Три компании за 1,7 милиони евра, скенирани над 1,5 милиони изводи од матичните книги на родени, умрени и венчани, со само два скенера... Вака течел процесот на дигитализација на матичните книги, за кој пред два дена Државната комисија за спречување на корупцијата изрази сериозни сомнежи - дека ризикот од злоупотреба на личните податоци на граѓаните бил огромен, но и...

Сомнежи за пробиени матични книги и трговија со личните податоци на граѓаните

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) на денешната седница отвори сериозни сомнежи за трговија со милиони лични податоци на македонските граѓани. Случајот се однесува на дигитализацијата на матичните книги, со податоци за умрени, родени и венчани, спроведуван преку Управата за водење на матичните книги, на распишан тендер кој го добила фирмата Новатек Инв ДООЕЛ. Антикорупциската комисија најави кривични пријави...

Родителите отсега ќе можат електронски да ги регистрираат новороденчињата

Родителите отсега ќе имаат можност да поднесат електронско барање за упис на нивното новороденче, без да имаат потреба да одат до шалтерите на Управата за водење матични книги. Министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу, заедно со министерот за здравство, Фатмир Меџити, генералниот директор на Управата за водење на матичните книги, Емир Сулејмани и директорот на Гинекологија, д-р Башким...

Само 6,5 отсто од барањата за изводи во 2022 година граѓаните ги пополниле во електронска форма [инфографик]

Само 6,5 отсто од барањата поднесени од граѓаните за издавање на извод од матична книга на родени, умрени или венчани се во електронска форма, додека останатите се поднесени лично, односно со физичко присуство. Од друга страна, има нагорен тренд кај бројот на граѓани кои закажуваат термин за издавање на лична карта или патна исправа преку електронскиот систем. Ова го...

Вистиномер: Матичарите бараат подобри плати и работни услови, граѓаните – подобри услуги

Една од институциите коjашто секој граѓанин барем неколкупати ќе ја посети во текот на својот живот и тоа за клучни документи неопходни за неговото општествено и семејно функционирање, е Управата за водење матични книги (УВМК). Таму граѓаните се обраќаат кога бараат извод од родените, венчаница, посмртница за член од семејството кој го загубиле, потврда за брачна состојба, упис на...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...