fbpx
Таг: Транспортен центар

таг: Транспортен центар

Бројни предности од воведувањето воз до скопскиот аеродром, власта незаинтересирана (инфографик)

Воведувањето директен воз од Транспортниот центар до Меѓународниот аеродром „Скопје“ би можело да го скрати времето на патување и да ги намали трошоците на патниците, а да го зголеми комфорот при патување на оваа релација. Наспроти ваквите предности, засега нема интерес кај локалните власти за воведување ваков воз. До Град Скопје доставивме прашања за тоа дали постои интерес градската власт...

Аеродромскиот воз нема да тргне во следните три години

Во Националната програма за железничка инфраструктура за периодот 2019 - 2021 година не е впишан проектот за воведување на воз од скопската железничка станица до Меѓународниот аеродром „Скопје“. Министерството за транспорт и врски го вклучи овој проект во Националната транспортна стратегија 2018 - 2030 година, но за негова конкретна реализација треба допрва да се изработи физибилити студија, како и...

Железничката станица во Скопје зјае празна – чека идеи и средства за нејзин развој

Празни перони, чекални и билетара ги пречекуваат посетителите на Железничката станица во Скопје. Во најголем дел од денот, маркантното дело на архитектот Кензо Танге зјае неискористено во услови кога Скопје секојдневно се соочува со сообраќаен метеж. Помалку од 40 возови дневно поаѓаат и пристигнуваат од оваа железничка станица, што резултира со неискористување на огромниот потенцијал што го има ова здание...

И ТАВ би можел да се вклучи во воведување на директен воз до скопскиот аеродром

По неодамнешната најава на Министерството за транспорт и врски дека до 2030 година ќе се воведе директен воз меѓу Транспортниот центар и Меѓународниот аеродром во Скопје, експертите бараат од македонската влада што побрзо да инвестира во директно железничко поврзување на аеродромот со главниот град. Проектната документација за изградба на крак од постојната пруга Скопје - Куманово до самиот аеродром треба...

Линијата број 25 од Транспортен центар до Водно со изменет возен ред

Линијата број 25 која сообраќа од Транспортен центар до Средно Водно од претстојниот викенд (6-7 октомври) ќе има измена во возниот ред, информираат од ЈСП. „Терминот за поаѓање на автобусот во 7.30 часот, се менува, односно поаѓањето сега ќе се реализира во 8 часот. Изминатиот период, терминот за поаѓање во 7.30 часот за време на викенди се должеше на барањето на...

ЈСП воведува бесплатен превоз до Македонско село за викенди и празници

ЈСП Скопје, со одлука на Советот на Град Скопје, воведува бесплатен превоз на патници на автобуската линија број 28 од Транспортен центар до Нерези, (Македонско село), информираат од претпријатието. Превозот ќе биде бесплатен со цел, како што велат од ЈСП, промовирање на градските историско-културни знаменитости. Бесплатниот превоз ќе важи за деновите од викендот и во денови на државен празник. „Истовремено, донесена...

Златниот пехар од Светското првенство во фудбал промовиран во земјава

Пехарот од Светското првенство пристигна во Скопје, како дел од светската турнеја во пресрет на мундијалот, кој на крајот на годината ќе се игра во Катар. Златниот пехар на...