fbpx
Таг: Стрип центар на Македонија-Велес

таг: Стрип центар на Македонија-Велес

Млади ќе креираат стрипови за меѓуетнички дијалог и борба против дискриминација

Стрип центарот на Македонија од Велес започна со имплементација на проектот „Да и дадеме шанса на инклузијата“ од вториот отворен повик на Младинскиот меѓукултурен уметнички фонд во рамки на програмата „Градиме нови мостови“ на Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Целта  на проектот е да се зајакне капацитетот на младите луѓе без разлика на етничките разлики да користат стрипови како соодветна...

Познати добитниците на награди на меѓународниот конкурс „Златен стрип“

На овогодинешниот традиционален меѓународен стрип конкурс „Златен стрип“ се пријавиле вкупно 171 изработувачи на стрипови, а Стрип центарот на Македонија од Велес го објави списокот на наградени стрипови и автори, како дел од активностите на 20. Интернационален стрип конкурс „ВЕЛЕС 2023“- петта стрип колонија. Прва награда на конкурсот добива стрипот „Пиг Аут“ на авторскиот тим Аљоша Томиќ, Милорад Милановиќ Маза...

Објавен меѓународниот конкурс за стрип – Велес 2023

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес го објави традиционалниот меѓународен конкурс за стрип на кој може да учествуваат автори од целиот свет, без разлика на полот и возраста.  Според критериумите, должината на стрипот треба да биде од 1 до 6 табли, и тоа на А4 формат (мин.300дпи ако се испраќа по електронски пат). Доколку стрипот е на една...

Утре во Велес стрип изложба: Животот и состојбата на Ромите

Утре со почеток во 12 часот во библиотеката „Гоце делчев“ во велес ќе се одржи стрип изложба. Посетителите ќе имаат можност да ги видат најдобрите стрипови од ученичкиот стрип конкурс на тема „Животот и состојбата на Ромите“, а ќе се промовира публикуваниот каталог. Изложбата којашто е завршен дел од Грантот „За нашите соседи и прилатели“ ја огранизира Стрип центар на...

МОН: Учениците да имаат скратени часови поради високите температури

Основните училишта да работат со скратени наставни часови до крајот на учебната година поради високите температури кои ја зафатија државата, препорачува Министерството за образование и наука (МОН). Од министерството препорачуваат:...