fbpx
Таг: Шведската  агенција за меѓународна соработка-СИДА

таг: Шведската  агенција за меѓународна соработка-СИДА

Шест општини од Пелагонискиот и Југозападниот регион ќе работат на управување со отпадот

Општините Битола, Прилеп, Новаци, Охрид, Кичево и Пласница ќе работат на локално ниво на имплементација на проект за управување со отпадот. Денеска беа потпишани меморандумите за соработка помеѓу овие општини и САЛАР Интернационал, по повод одбелжувањето на 5 Јуни, Светскиот ден на животната средина и воведната конференција на проектот „Одржливо управување со отпадот на локално ниво“. Новиот проект е насочен...

Започнува имплементацијата на регионалниот проект за управување со отпад

Денеска е потпишан договорот за доделување на 700.000 евра неповратни средства како техничка помош на проектната единица на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖССП), со што започнува имплементацијата на регионалниот проект за управување со отпад во земјава. Министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова и директорот на Европската банка за обнова и развој за Република...

Нуредини: Документите за климатска акција не смеат да фатат прашина, мора да се имплементираат

„Над 67 отсто од енергијата за земјава се обезбедува од јагленот, заради што транзицијата кон чисти извори е еден од приоритетите на кои мора да се посветиме. По пандемијата на Ковид 19, со која светот се соочи во изминатите две години, сега имаме војна во Европа. Двата примери ни укажаа дека С. Македонија се соочува со предизвик во синџирот...

Рускиот наратив на Советот на ОБСЕ во Скопје: Запад е виновен за сè

Советот на министри на ОБСЕ во Скопје, на кој се решаваше за натамошното постоење на организацијата, беше подиум на кој Москва „блесна“ со своите дезинфо наративи и ја потврди...