fbpx
Таг: Сценарија

таг: Сценарија

Вештачката интелигенција и правата на интелектуална сопственост – тешките битки претстојат

Американските актери и сценаристи во 2023 година се впуштија во штрајк, во кој еден од главните барања им беше да се регулира користењето на творбите генерирани од вештачката интелигенција. Најголемиот американски синдикат за актери (SAG-AFTRA) бараше поголема заштита при реплицирањето на лицата и гласовите на актерите со помош на вештачка интелигенција, додека сценаристите од САД здружени во синдикатот на...

Корона кризата ја закочи и реализацијата на Стратегијата за енергетика до 2040 година

Најновата Стратегија за развој на енергетиката до 2040 година ќе почека подобри економски и политички моменти за старт. Ковид кризата која ги закочи економските текови, како и парламентарните избори, го одложија предвидениот термин за прифаќање на едно од трите предложени сценарија (референтно, за умерена транзиција и зелено сценарио). Рокот кога Владата требаше да избере едно од сценаријата и да...

Ќе има ли збогум за јагленот и нова иднина во производството на струја?

Каква енергетска перспектива не очекува? Дали и после 20 години РЕК „Битола“, најголемиот, главен, производител на струја во земјава, ќе престане целосно со работи или ќе продолжи со нова опрема и нови ископи на јаглен? Дали ќе има инвестиции во нови енергетски капацитети од домашни, обновливи извори на енергија, кои ќе ја намалат увозната зависност од струја и емисијата...

Ангеловска: Во најлошото сценарио за последиците од кризата буџетот би останал без 1,3 милијарди евра

Министерката за финансии Нина Ангеловска информираше дека има три сценарија за справување со последиците што ги предизвика корона вирусот во економијата: поволно, неповолно и најнеповолно. „Кај првото сценарио – поволното, предвиден е пад од 20 отсто на вкупната приходна страна на консолидиран буџет во однос на планот. Тоа би значело намалување на приходите за околу 700 милиони евра, односно за толку...

Зелениот енергетски развој е вистинското сценарио за граѓанските организации

Фактот дека Стратегијата за енергетика има поставено рокови за затворање на термоелектраните на јаглен ТЕЦ Осломеј до 2019 и ТЕЦ Битола до 2025, како и јасни цели за зголемување на уделот на енергијата од обновливи извори, е еден од најважните делови на овој документ за невладиниот сектор. Започнувањето на административните процедури за изградба на 120 мегаватни соларни термоелектрани во...

Анализа: Датумот за преговори со ЕУ нема да го измести курсот на Северна Македонија

Прашањето за датумот за отпочнување преговори на Северна Македонија со ЕУ секако дека е многу важно прашање. Јавноста веќе е запозната со бенефитите од сите аспекти, но прашањето што се наметнува е дали датумот за отпочнување преговори е судбинско за Северна Македонија и нејзините граѓани до степен да биде загрозена нејзината безбедност или генерални нејзиниот уставно-правен поредок? Песимистичкото сценарио,  што...

Кацарска: Добивав закани на секои два-три дена, а бев и физички нападната

Претседателката на Уставниот суд во заминување Добрила Кацарска вели дека за време на нејзиниот мандат не поминувало недела без да добие некоја закана. Таа вели дека била и физички...