fbpx
Таг: RYCO

таг: RYCO

[Станица: Студентска 8] Маџаров: Доаѓа ера во која вештачката интелигенција ќе биде алатка за секого

Развојот на вештачката интелигенција отвора многу нерешени прашања, а меѓу најважните е „Кој ќе сноси одговорност за тоа што ќе се случува?“. Трката меѓу компаниите во развој на технологија е веќе започната и е безобразна. Ова го истакна професорот Ѓорѓи Маџаров од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) на денешното предавање „Потенцијали и ризици на вештачката интелигенција и...

Средните училишта до 28 октомври можат да се пријават за размена со училишта од регионот

Повикот за проектот Суперучилишта, програма на Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) за размена на ученици меѓу средните училишта од Западен Балкан, е отворен до 28 октомври за сите средни училишта во земјава, информираат од RYCO. Повикот претставува можност за училиштата, учениците и наставниците, и има за цел да го поддржи процесот за помирување и градење мир како и учење...

Младите со идеи за социјални и зелени бизниси да се пријават на повикот на здружението АРНО

Проектот Рајс (RISE) официјално го отвори третиот повик за поддршка на млади претприемачи од регионот на Западен Балкан за развој на идеи за социјални претпријатија. Рајс програмата нуди едукативна и финансиска поддршка која им помага на младите да ги трансформираат идеите во бизниси кои им помагаат на заедниците и ја заштитуваат животната средина. Здружението за социјални иновации  АРНО, ги...

Отворен повик за проектот „Суперучилишта“, во рамки на програма на RYCO за размена на ученици

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) објавува отворен повик за проектот Superschools, размена на ученици од средни училишта во Западен Балкан. „Повикот претставува можност за училиштата, учениците и наставниците и има за цел да го поддржи процесот за помирување и градење мир како и интеркултурен дијалог и учење помеѓу ученицитe и нивните заедници. Доколку бидат избрани, средните училишта со оваа...

Колумна: За регионално поврзани и европски млади 

Ако на некој од младите кои учествувале во првите проекти на новоотворената Франко-германската младинска канцеларија во 1963та год. би му кажале дека учествува во изградба на долгорочен мир, интеркултурна соработка и заедничка иднина, тие веројатно би го сметале тоа за лудост, завера или залудно трошење на пари во невозможна мисија. Од прва рака тоа може и да изгледа така, всушност како би можела една младинска канцеларија, особено на две...

Денес и утре ќе има прашина од Сахара во воздухот на Балканот

Денес и утре може да се очекува повисоко количество на песок од пустината Сахара низ Балканот, вклучително и во Северна Македонија, известува европската Служба за следење на атмосферата -...