fbpx
Таг: Ромки

таг: Ромки

Кај Ромка откриен карцином на грло на матка, по години поминати во срам и во беспарица за да посети гинеколог

Околу 30 отсто од Ромките немаат матичен гинеколог, а 38,5 отсто никогаш не го контактирале својот матичен лекар по телефон. Половина од Ромките не прават ПАП-тест редовно, најмногу поради тоа што немаат матичен гинеколог, а дваесет отсто никогаш не направиле ПАП-тест. На стоматолог, без да имаат некој проблем, не одат 72 отсто од Ромките. Овие поразителни сознанија ги покажува истражувањето...

Вистиномер: Со измислена приказна се собираат лајкови на Фејсбук

Не е вистина дека девојката прикажана на фотографијата почнала да работи како докторка на 18 јули 2022 година, кога е објавен постот во кој се тврди дека „денеска е нејзиниот прв работен ден“. Не може да се утврди идентитетот и професијата на девојката, но сликата циркулира на интернет од 2020 година со истиот опис, ама со повеќе различни имиња на...

ХЕРА: Не само што не се намалува, туку невработеноста на Ромките постојано се зголемува

По направената анализа и мониторинг на вработеноста на Ромките во државните институции, со долгогодишни напори за подобрување на ситуацијата со невработеноста, поразително е да се каже дека истата во 2020 процентуално се зголемила за 57 отсто во однос на 2019 година, велат од Групата за застапување за еднкави можности при вработување што го спроведува истражувањето за вработеноста на Ромките...

ХЕРА: Над 90 отсто од Ромките се без или со само основно образование

Невработеноста на жената Ромка е долгогодишен проблем во нашата држава. Само 4 Ромки се вработени на раководни позиции во јавните институции, а на другите, нераководни позиции, тие се застапени со само 0,47 отсто од вкупниот број на вработени. Од вкупно 7.647 лица кои ги користеле активните мерки и услуги за вработување во текот на 2019 година на национално ниво,...

МЗ: Д-р Божидар Бошковски ќе биде новиот гинеколог во Шуто Оризари

Докторот Божидар Бошковски ќе биде новиот гинеколог во Општина Шуто Оризари, информираат од Министерството за здравство. Оттаму додаваат дека на вчерашната средба, министерот за здравство, Венко Филипче и гинекологот д-р Божидар Бошковски дискутирале околу отворањето на ординацијата, со цел жените од оваа општина да ја имаат потребната и неопходна здравствена услуга. „Локацијата за ординацијата е најдена, а на средбата беше...

Ромките се борат со невработеност и немање пристап до гинеколог

Иницијативата на жени од Шуто Оризари го одбележува Меѓународниот ден на Ромите алармирајќи за пречките со кои и денес се соочуваат Ромките во нашата држава. „Пречките не можеме да ги доброиме, но низ годините јасно станува дека најголеми меѓу нив се невработеноста и немањето пристап до услуги за репродуктивно здравје. Незаконската наплата и неефикасните мерки од Програмата за активна заштита...

На вебинар за „сајбер чистка“ ќе дознаете како да се брише „дигиталната прашина“

Живееме во време кога да се одржува сајбер хигиена е исто како да се одржува лична хигиена. Taa мора редовно да се одржува, а веќе кога ќе премине во...