fbpx
Таг: родова нееднаквост

таг: родова нееднаквост

Дебата за конструктивни наративи: проблемите се системски, решението е во рацете на младите

Недовербата во јавните институции, корупцијата и родовите улоги доведуваат до деструктивни наративи и неангажираност кај младите, потенцираа говорниците и учесниците на регионална конференција за младински политики и конструктивни наративи на локално ниво „Младински соседски дијалози: Сега за Иднината!“. На настанот говореа Вели Креци, експерт за конструктивни наративи, Илона Олехлова, чешка активистка која долги години работи во Македонија и Сара...

Родовите стереотипи најмногу се учат дома во семејството – секој трет млад човек ги искусил

Секој трет млад човек во земјава лично искусил родово стереотипно однесување и негативни влијанија од него, а почесто родовите стереотипи ги искусувале младите жени. Родовите стереотипи почесто се искусени од младите од малцинските етнички заедници, па така секој втор испитаник или испитаничка со ромска или албанска етничка припадност лично биле погодени од негативните влијанија на родовите стереотипи. Ова се дел...

ДЗР: Институциите недоволно и нецелосно работат за подобрување на родовата еднаквост

Иако уште во декември минатата година беше поддржана од меѓународните организации UN Women, УНФПА, Mисијата на ОБСЕ и УНДП, Националната стратегија за родова еднаквост 2021 – 2026 година сè уште не е донесена од страна на Собранието на РСМ. Покрај тоа, на национално ниво не се целосно спроведени мерките и активностите кои се планирани и поставени со донесената тековна...

Пандев: Треба да го смениме менталитетот и женскиот фудбал да го издигнеме на повисоко ниво

Капитенот на македонската фудбалска репрезентација, Горан Пандев, на денешната панел дискусијата „Како до родова еднаквост во фудбалот“, рече дека женскиот фудбал во земјава треба и заслужува да биде издигнат на повисоко ниво, за што е потребно да се среди инфраструктурата, но и да се добие финансиска поддршка од ФИФА и да се најдат спонзори. Покрај проблемот со лошата инфраструктура...

Голема родова нееднаквост во управните органи на компаниите од Македонската берза

Мажите доминираат во органите на управување на акционерските друштва што котираат на Македонската берза, покажува родовата анализа што ја објави берзата. Во вкупно 98 котирани компании се евидентирани вкупно 632 лица-членови на органи на управување. Од вкупниот број членови на органи на управување во котираните компании само 24,2 отсто се жени. Уште е помал бројот на жени на повисоките раководни...

Хеликоптер во кој патувал иранскиот претседател претрпи „тешко слетување“

Хеликоптер со иранскиот претседател Ебрахим Раиши претрпел „тешко слетување“, пишува Би-би-си. Министерот за внатрешни работи кажува дека спасувачите сé уште се обидуваат да стигнат до местото на несреќата поради тешките...