fbpx
Таг: регионална депонија

таг: регионална депонија

Поднесена апликацијата за кредит за изградба на современи депонии за пет региони во земјава

Министерството за финансии и Министерството за животна средина и просторно планирање активно работат на обезбедувањето на неопходните финансии за обезбедување на современ третман на отпадот во земјава, во согласност со критериумите на ЕУ. Земјава ја поднесе апликацијата до меѓународните финансиски институции, со Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) како водечки субјект, за добивање на кредит во висина од...

Прилеп годишно селектира отпад колку цела земја заедно, ДЗР бара да го довршат Центарот за секундарна селекција

Општина Прилеп е првенец во земјава во однос на селекцијата на отпадот што се создава од граѓаните и компаниите на нејзина територија. Од вкупно 28.000 до 31.000 тони отпад што се создава во текот на една година, Јавното комунално претпријатие „Комуналец“ од Прилеп успева да селектира и продаде меѓу 1.200 и 13.000 тони селектирани отпадни материјали на годишно ниво,...

Тендерската постапка започната, до крајот на годинава ќе се знае кој ќе ја гради регионалната депонија во Мечкуевци

Од Министерството за животна средина и просторно планирање за „Мета.мк“ информираат дека веќе е започната тендерската постапка за избор на компанија што ќе ја гради регионалната депонија и шесте претоварни станици во Источниот и Североисточниот плански регион во земјава. Регионалната депонија, каде всушност ќе се преработува 65 отсто од целокупниот отпад собран во 18-те општини од двата региона, ќе...

Општина Свети Николе се согласи на формирање на меѓу-регионално претпријатие за управување со отпад

Со меѓусебни расправии и обвинувања меѓу власта и опозицијата, со девет гласа „за“ и шест „против“, Советот на општина Свети Николе на последната седница ја донесе одлуката за формирање на Јавното меѓу-регионално претпријатие за управување со отпад „ЕКО ИСТОК-СЕВЕРОИСТОК“. Ова идно претпријатие треба да биде со седиште во Општина Свети Николе, каде што ќе треба да се гради идниот...

УНЕСКО: Властите за три години да го решат проблемот со дивите депонии во Југозападниот регион

Во последниот Нацрт-извештај на УНЕСКО за состојбата со природното и културното наследство на Охридскиот регион стои дека во временски период од три години, државата, Југозападниот плански регион и општините мора да ги затворат нелегалните депонии како Буково и Мауцкер во Охрид, депониите кај Струга, но и помалите, многу побројни ѓубришта во регионот, а просторот соодветно да го исчистат и...

Ако има волја од општините и притисок од државата, првата регионална депонија ќе почне да се гради во 2021

Уште неколку важни активности треба да се спроведат, како би можело во 2021 година да отпочне постапката за изградба на првата современа регионална депонија во земјава за Источниот и Североисточниот плански регион. Првиот чекор што треба да се комплетира од сите општини во овие два региона е општинските совети да ја донесат одлуката за формирање на Јавното Меѓу-регионално претпријатие...

Порталб: Договорот за депонијата „Русино“ постигнат, блокадата останува, што понатаму?

Договорот за доделување дозвола на Општина Гостивар за рехабилитација на депонијата „Русино“ од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање беше постигнат, но сепак блокадата на патот што води од Гостивар кон оваа депонија нема да биде повлечена до потпишувањето на овој договор од сите градоначалници на полошкиот регион, рекоа за „Порталб.мк“ од организацискиот совет на „Стоп...

Регионална депонија во Дебарца нема да се гради

Второстепената владина комисија го поништи решението што предвидуваше во атарот на село Годивје во Општина Дебарца да биде избран за локација на која ќе се гради регионална депонија со постројка за третман на отпадот. Предметот повторно е вратен на разгледување во Министерството за животна средина и просторно планирање. Причина за ваквата одлука е тоа што не биле запазени законските...

Нема да имa референдум за депонијата во општина Свети Николе

Повеќе од два часа расправа се одвиваше вчера попладне, главно за тоа кој згрешил, а кој наводно не знаел, што сега во Советот на Општина Свети Николе се разгледува иницијативата од ВМРО-ДПМНЕ за распишување општински референдум. На овој референдум, што би се одржал заедно со претседателските избори, граѓаните би се изјаснувале за изградбата на регионална депонија. Опозицијата бара граѓаните...

Проблемот со градежниoт отпад во Тетово уште долго нема да се реши

Проблемот со фрлањето и отстранувањето на градежниот отпад во Тетово нема да се реши наскоро. Oпштинските власти ветија дека во 2019 година ќе го решат ова прашање, но моментално нема проект за изградба на депонија од ваков вид. Владата, пак, ќе  отвора нови депонии по еколошки стандарди, но тие ќе бидат единствено за комуналниот отпад, не и за цврстиот....

За еден ден, две жени од Скопје нападнати од своите партнери

Два случаја во кои жени од Скопје се нападнати од своите партнери се регистрирани во полицискиот билтен во текот на вчерашниот ден. Околу 18 часот и 30 минути вчера, во...