fbpx
Таг: регионална депонија

таг: регионална депонија

Тендерот за регионалната депонија во Свети Николе чека одобрение од финансии и од ЕУ

Тендерот за избор на компанија која ќе треба да ја изгради регионалната депонија во Мечкуевци, Свети Николе сè уште не е објавен. Иако беше најавено дека ќе биде распишан најдоцна во јануари годинава, во моментов тендерската документација е на одобрување во Министерството за финансии и Делегација на ЕУ. Од Министерството за животна средина за Мета.мк информираат дека тендерот ќе биде...

ЕУ ни го чисти ѓубрето од нелегалните депонии во општините во Источна Македонија

Најголемиот проект за чистење на нелегалните депонии во моментов се спроведува во македонските општини од Источниот и Североисточниот регион. Со финансиски средства од ЕУ, државата во моментов се занимава со чистење на создадениот отпад во неколку градови. Па така, во Пробиштип се затвораат 22 создадени ѓубришта, во Берово се затвораат 11 вакви локации, додека во Виница се затвораат 3...

Шукова: До јануари ќе се распише тендер за изградба на регионалната депонија во Свети Николе

Најдоцна до јануари ќе биде распишан меѓународниот тендер за избор на компанија што ќе ја гради регионалната депонија и претоварните станици за Источен и Североисточен регион кај селото Мечкуевци, Општина Свети Николе. Ова денеска го најави министерката за животна средина и просторно планирање, Каја Шукова. Министерката информираше дека во финална фаза е подготовката на тендерската документација за проектот во вредност...

(ИНТЕРВЈУ) Шукова: Срамно е што немаме ниту една депонија по европски стандарди

Министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова во интервју за Мета.мк зборува за некои од најважните прашања за животната средина во земјата, а тоа се третманот на отпадот и отпадните води, процесите на воспоставување на основна инфраструктура по европски стандарди и за текот на изградбата на регионалните депонии и скопската пречистителна станица, како и за обезбедувањето на...

Современи депонии најпрво ќе добијат Полошкиот, Југозападниот и Пелагонискиот регион

Во октомври 2024 година се очекува да започне изградбата на современите регионални депонии за Полошкиот регион, која треба да се гради кај Русино, Гостивар и за Југозападниот и Пелагонискиот регион што ќе биде лоцирана на дел од површината на досегашниот рудник за јаглен „Суводол“ во битолско Новаци. Во моментов се подготвува тендерската документација за претстојните четири меѓународни тендери - по...

ЕУ бара македонските власти итно да ги имплементираат проектите за управување со отпад на терен

Шефот за соработка на Делегацијата на ЕУ во земјава, Стефен Худолини го повтори ставот на Европската Унија до македонските институции под најитно да отпочнат со практична имплементација на проектите за управување со отпад на терен. Худолини денеска порача оти ЕУ за земјава издвојува значајни средства за животната средина, особено во делот за управување со отпад. „Но, заостануваме со имплементацијата. Ургентно...

Ревизорите открија: постојната депонија во Свети Николе се пали и ја загадува околината

Општина Свети Николе веќе подолго време се противи на изградбата на современа регионална депонија по европски стандарди на нејзината територија, а во меѓувреме Државниот завод за ревизија откри дека постојната општинска депонија е надвор од било какви стандарди за управување со отпадот. Ревизорите извршиле увид на лице место на постојната депонија „Мавровица“ во Свети Николе, при што е утврдено дека...

Ќе се нагледаме ѓубре уште три-четири години, современи депонии дури во 2027 [инфографик]

Македонија ќе ги започне инвестициите во воспоставување на регионалните системи за управување со отпад во втората половина на 2024 година, додека современите регионални депонии по стандардите на ЕУ ќе бидат завршени до септември 2027 година. Ова се генералните временски рамки за реализација на проектот вреден 55 милиони евра, за кој македонската влада во јануари годинава го потпиша договорот со...

Мета факт: Безброј датуми и неостварени ветувања за регионалната депонија во Свети Николе

Министерството за животна средина и просторно планирање на почетокот на месецов информираше дека ќе ги одземе ингеренциите на Општина Свети Николе и градоначалникот Дејан Владев, за управување со јавното претпријатие кое треба да управува со идната регионална депонија и шесте претоварни станици. Ова не е прво ветување на надлежното министерство во врска со изградбата на регионалната депонија за Источен...

Министерството за животна средина ги одзема ингеренциите на Општината Свети Николе за регионалната депонија за отпад

Министерството за животна средина ги одзема ингеренциите на Општината Свети Николе и градоначалникот Дејан Владев, за управување со јавното претпријатие кое треба да управува со идната регионална депонија и шесте претоварни станици. Одлуката на Министерството следува откако Општината и градоначалникот не ја прифатија предвидената локација на која треба да се изгради регионалната депонија. Живка Михајлова координатор на проектот од Источно...

Започнува имплементацијата на регионалниот проект за управување со отпад

Денеска е потпишан договорот за доделување на 700.000 евра неповратни средства како техничка помош на проектната единица на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖССП), со што започнува имплементацијата на регионалниот проект за управување со отпад во земјава. Министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова и директорот на Европската банка за обнова и развој за Република...

И јануари помина, нема тендер за изградба на регионалната депонија во Свети Николе

Првиот месец од 2023 година помина, но не се остварија најавите за објавување на тендерот за изградба на првата регионална депонија по ЕУ стандарди во земјава. Модерната фабрика за отпад за Источниот и Североисточниот регион треба да се гради во Општина Свети Николе, а од Министерството за животна средина и просторно планирање кон крајот на ноември лани најавија дека...

Со пари од ЕУ ќе реновираме хидроелектрани, ќе градиме ветерен парк и регионални депонии

Европската унија обезбеди нова финансиска помош за Македонија преку неповратни средства. Со обезбедените финансии ќе се реновираат шест хидроелектрани, ќе се гради ветерен парк во Богданци и ќе се изведуваат долгонајавуваните регионални депонии во Полошкиот, Пелагонискиот, Вардарскиот, Југозападниот и Југоисточниот регион, информираше вицепремиерот задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ. Тој на својот Фејсбук профил објави дека од страна на Европската...

Потпишан договорот со ЕБОР за изградба на современи депонии за пет македонски региони

По долгогодишно одложување на изведбата на регионални депонии по европски стандарди, Македонија денеска го потпиша договорот за обезбедување на заем од 55 милиони евра за воспоставување на регионалните системи за управување со цврст отпад во Југоисточниот, Вардарскиот, Пелагонискиот, Југозападниот и Полошкиот регион. Средствата се обезбедени од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), а имплементатор на проектот е Министерството...

До крајот на годината тендер за регионалната депонија во Свети Николе, изградбата догодина

Со задоцнување од речиси една година, наскоро ќе се објави меѓународниот тендер за изградба на регионалната депонија во Општина Свети Николе и шесте претоварни станици во Источниот и Североисточниот плански регион. Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на денешниот брифинг за новинарите изјави дека подготвената тендерска документација е целосно ревидирана и до крајот на неделава ќе...

По шест месеци, пратениците го усвоија задолжувањето кај ЕБОР за изградба на регионалните депонии

Речиси шест месеци откако Владата на РСМ го испрати до Собранието предложениот закон за задолжување на земјава кај Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), пратениците денеска го усвоија законското решение со кое ќе се обезбеди кредит од 55,3 милиони евра за изградбата на регионалните депонии за пет плански региони. Од Министерството за животна средина и просторно планирање информираат дека...

Политиките за животна средина и клима високо целат, но малку се имплементираат

Европските директиви кои ги засегнуваат прашањата од животната средина и климатските промени се генерално имплементирани во домашното законодавство, но и понатаму недостасува ефикасна имплементација. Сè уште не е донесен Законот за климатска акција, најголемите енергетски капацитети работат без А-интегрирани дозволи, амбициозните климатски политики не се во согласност со актуелните активности, принципот загадувачот плаќа не се спроведува доследно и нема...

Депонијата „Русино“ привремено средена, апел до пратениците да го усвојат заемот за нова инвестиција

Наместо расфрлан отпад на сите страни, депонирање на смет којшто се покрива со земја. Наместо протекување на исцедокот од депонијата неконтролирано во природата, изграден е систем за рециркулација на исцедокот од депонијата со канали, бунари и други градежни интервенции за заштита на почвата. Ваква е денешната поправена слика за регионалната депонија „Русино“ кај Гостивар, која што денеска ја посети...

Општините спас од ѓубрето гледаат во изведбата на современите регионални депонии

Во Македонија во моментов има само две регионални депонии што се во функција во Скопскиот и Полошкиот плански регион - „Дрисла“ и „Русино“, но единствено скопската депонија има А-интегрирана еколошка дозвола од Министерството за животна средина и просторно планирање, иако и кај неа е неопходно да се инвестира во постројки за секундарна селекција и натамошен третман на собраниот отпад. Воспоставувањето...

Кочењето на регионалната депонија во Свети Николе стигна до Извештајот на ЕК

Македонските власти наредната година треба особено да се посветат на спроведувањето на мерките за воспоставување на регионален систем за управување со отпад, особено во Источниот и Североисточниот регион. Општина Свети Николе е експлицитно наведена дека го кочи процесот за изградба на современата регионална депонија за двата региона, за која веќе се обезбедени финансиски средства од ЕУ. „Започнаа активности за изградба...

Гордана Силјановска-Давкова официјално е претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ

Гордана Силјановска-Давкова и официјално ќе влезе во трката за претседател на државата, како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. Таа денеска со мнозинство гласови беше избрана на Kонвенцијата која се одржа во...