fbpx
Таг: Разбистри се

таг: Разбистри се

Не е прифатен ниту еден амандман на Законот за инспекциски надзор во животната средина

Ниту еден од предложените 23 амандмани на Предлог-Законот за инспекциски надзор во животната средина, предложени од Граѓанскиот инспекциски совет и на Алијансата „Разбистри сè“, не е прифатен. Меѓу другите, дел од законот нема да станат и барањата инспекторите да имаат опрема и да вршат индикативни мерења на загадувачките супстанции, пасивно да дежураат за викенд и ноќе, задолжително да користат...

ДЕБАТА: Државата е должна да обезбеди здрава животна средина за граѓаните

Да се намали аерозагадувањето, да постои интегриран систем за управување со отпадот и ригорозна контрола врз индустријата, да се подобри квалитетот на водите, заштитата на шумите и биодиверзитетот, да се создадат одржливи системи за производство на храна и да се преземе поголема климатска акција. Ова се само мал дел од заклучоците на денешната јавна дискусија на претставниците на граѓански организации,...

Граѓаните бараат казни за загадувачите и чиста вода за пиење во домовите

Почест мониторинг на квалитетот на водата за пиење, населението директно да се информира за резултатите од мерењата и да се обезбеди еднаков пристап до вода за пиење за сите граѓани во државата преку инвестиции во нова и одржување на постојната инфраструктура. За поефективна контрола и санкционирање на загадувачите потребен е редовен инспекциски надзор, како и подобра едукација на граѓаните...

Малите хидроцентрали немаат ниту еколошка, ниту економска оправданост

Изградба на мали хидроцентрали или било каков друг вид на експлоатација на водите во заштитени подрачја мора да биде забранета. Граѓанските организации, здружени во коалицијата „Разбистри сѐ“, побараа измени на Законот за води со кои вистински ќе се заштити овој скапоцен ресурс. Искористувањето на водата во бизнис цели е недозволиво, а особено ако во тој процес се уништува и...

Дебатен турнир за млади: Овој дом би го приватизирал управувањето со водните ресурси

Во рамките на кампањата „Разбистри сè“ Младински образовен форум, во соработка со Институтот за комуникациски студии ќе го организира финалето на Дебатниот турнир за млади на тезата „Овој дом би го приватизирал управувањето со водните ресурси“. Турнирот ќе се реализира во форматот на Британска парламентарна дебата, на кој повеќе од 20 средношколци од целата држава ќе дебатираат за зададената теза...

По пожарите летово, сушниот период ги сведе на минимум водостоите на реките и езерата

Водостоите на реките и езерата се сведени на минимум, како резултат на сушниот период што ја зафати земјава во изминатиов период. Со исклучок на реката Вардар кај Демир Капија и реката Струмица кај Сушево, на останатите 17 локации низ земјава на кои се врши мерењето, водостојот е помал од просекот за септември, покажуваат последните податоци на Управата за хидрометеоролошки...

Охридското езеро со една мерна станица, институциите без кадар и опрема за адекватен мониторинг на водите

Нема кадар, ниту опрема за да се врши адекватен мониторинг на езерата, реките и акумулациите во земјава, покажува истражувањето на Центарот за економски анализи (ЦЕА). Анализата, објавена во рамките на кампањата „Разбистри сè“, што ја спроведува Институтот за комуникациски студии, во соработка со Британската амбасада, покажува дека недостатокот на човечки капацитети и основни мерни инструменти се главните причини за...

„Разбистри сè“ реагира на изјавата на Морачанин, тврдат дека соработката со Петровска и ДИЖС била на високо ниво

Алијансата „Разбистри сè“, во која членуваат 29 граѓански организации, денеска реагираше на образложението на претседателката на партијата ДОМ, Маја Морачанин околу причините за разрешувањето на директорката на Државниот инспекторат за животна средина Ана Петровска. Од Разбистри сè“, во соопштение до јавноста посочуваат дека Морачанин ги злоупотребува наодите на Алијансата за работата на Државниот инспекторат за животна средина и информираат...

На вебинар за „сајбер чистка“ ќе дознаете како да се брише „дигиталната прашина“

Живееме во време кога да се одржува сајбер хигиена е исто како да се одржува лична хигиена. Taa мора редовно да се одржува, а веќе кога ќе премине во...