fbpx
Таг: просек

таг: просек

Македонците и Албанците на европското дно според коефициентот на интелигенција [мапа]

Населението на Северна Македонија и Албанија со најнисок просечен коефициент на интелигенција во Европа. Поразителните резултати што ги објави World Population Review покажуваат дека просечниот IQ на Македонците е 81,91, а заедно со нас на дното во Европа се жителите на Албанија со просечен коефициент на интелигенција од 81,75. !function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data){var e=document.querySelectorAll("iframe");for(var t in a.data)for(var r=0;r<e.length;r++)if(e.contentWindow===a.source){var i=a.data+"px";e.style.height=i}}}))}(); Просечниот коефициент на...

Просечната плата во јануари пораснала за 13,2 отсто во споредба со лани

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јануари 2023 година изнесувала 33.943 денари, објави денеска Државниот завод за статистика. Во споредба со идентичниот месец лани, просечната нето-плата во земјава се зголемила за 13,2 отсто. Ваквото зголемување на нето-платата се должи првенствено на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Транспорт и складирање (23,4 отсто), Градежништво (20,9 отсто)...

Порталб анализа: Kолкави плати ќе има во министерствата и во судството во 2023 година?

Просечната бруто плата во Владата ќе се зголеми за 5.350 денари и в година ќе изнесува 64.200 денари, а за 6.600 денари, пак, се намалува просекот во Собранието и во 2023 година ќе изнесува 66.900 денари. Порталб.мк ги рангира платите во министерствата, судството и во агенциите. Поголема бруто плата во министерствата  Во Министерството за образование и наука, каде што просечните бруто...

Просечната нето-плата во земјава зголемена за 6,8 отсто во февруари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2022 година во земјава, изнесувала 29.839 денари. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2022 година, во однос на февруари 2021 година, изнесува 106,8. Ваквото зголемување на просечната нето-плата се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен...

Просечната нето-исплатена плата во мај изнесувала 28.721 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2021 година изнесува 28.721 денари и е зголемена за 8,8 отсто во однос на истиот месец лани, објави Државен завод за статистика (ДЗС). Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај 2021 изнесува 42.917 денари и е зголемена за 8,9 проценти во однос на истиот месец лани. „Ваквото зголемување се должи, пред...

Просечната нето-плата во август изнесувала 27.535 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во август 2020 година изнесувала 27.535 денари, а бруто-платата изнесувала 41.070 денари, соопштија од Државен завод за статистика. Просечната плата во август 2020 година била за 9,6 проценти повисока во однос од истиот месец лани. Ваквото зголемување на просечната плата се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите:...

Просечната плата во декември изнесува 26.836 денари

Просечната нето плата исплатена по вработен во декември 2019 година изнесува 26.836 денари, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември минатата година, во однос на декември 2018 година, бележи раст од 4,1 отсто, а зголемувањето се должи, пред сѐ, на порастот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите:...

Просечната нето-плата во септември изнесувала 25.435 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември 2019 година, изнесува 25.435, а бруто-платата 37.797 денари, објави Државниот завод за статистика. Просечната нето-плата во септември е зголемена за 4,4 проценти во однос на истиот месец лани. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите транспорт и складирање (8,8 проценти), административни и помошни...

Продолжува топлото време, со температури над просекот за овој период од годината

Времето денеска ќе биде сончево и топло со слаб ветер од јужен правец.Утринската температура ќе се движи од еден до 10, а  дневната од 24 до 31 Целзиусови степени. Во Скопје, сончево и топло со слаб југоисточен ветер. Утринската температура ќе се спушти до девет, а дневната ќе се искачи до 30 Целзиусови степени. Продолжува периодот на претежно сончево време со...

Просечната нето – плата во јуни изнесувала 25.205 денари

И во јуни продолжил порастот на платите на македонските граѓани. Просечната нето - плата во јуни изнесувала 25.205 денари. Индексот на просечната месечна исплатена нето - плата по вработен во јуни 2019 година во споредба со идентичниот месец лани изнесувал 104.1. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето - плата по вработен во секторите:...

Во јули за основни трошоци биле потребни 531 евра

lugje minuvachi kupuvanje shoping potroshuvachka koshnichka
Во јули, за да ги задоволи основните животни потреби на едно семејство му биле потребни 531 евро – сума во која се вклучени трошоците за храна, за сметки, за превоз, за здравје. Новите податоци за минималната синдикална кошница што ги објавува Сојузот на синдикати на Македонија покажуваат минимален пораст на трошоците во однос на лани, истиот месец , пренесува...

Просечната нето-плата во мај изнесувала 25.270 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај годинава изнесувала 25.270 денари и е за 3,1 отсто поголема од истиот месец лани, соопшти Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена бруто-плата, пак, во мај била 37.520 денари. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на порастот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите транспорт и складирање (10 отсто), градежништво...

Просечната нето-плата во декември изнесувала 25.784 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2018 изнесувала 25.784 денари, а бруто-платата 37.704 денари, објави Државниот завод за статистика. Зголемување на нето-платата во декември во однос на 2017 година е 8,1 проценти. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите информации и комуникации (28 проценти), уметност, забава и рекреација (24,3 проценти) и...

Просечната нето-плата во ноември изнесувала 24.548 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2018 година изнесувала 24.548 денари, а бруто-платата 36.017 денари и е зголемена за 5,8 проценти во однос на истиот месец 2017 година, објави Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување пред сè се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите информации и комуникации (19,2 проценти), рударство и вадење на камен (18,6...

Просечната месечна исплатена нето-плата во септември изнесува 24.355 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата во септември изнесува 24.355 денари, а бруто-платата 35. 794 денари, објави Државниот завод за статистика. Порастот на септемвриската нето-плата во однос на истиот период лани е 4,8 процнети. Ваквото зголемување се должи, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен 21,9 проценти, информации и комуникации 15,2 проценти и...

Просечната нето-плата во мај изнесувала 24.509 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај изнесувала 24.509 денари и во однос на истиот месец лани има зголемување од 7,1 проценти, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Бруто-платата изнесувала 35.983 денари. „Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите објекти за сместување и сервисни дејности со храна (23,1 проценти),...

Просечната нето-плата во април изнесувала 23.942 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април изнесувала 23.942 денари и е зголемена за 5,6 проценти во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата за април изнесувала 35.117 денари. Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен (32,2 отсто), преработувачка индустрија (13 отсто) и...

Македонија се оддалечува од просекот на ЕУ по бројот на загинати во сообраќајки

Наместо да се приближиме до просекот на Европската Унија по бројот на загинати во сообраќајни несреќи, како што е предвидено со Националната стратегија, ние се оддалечуваме, покажува најновата анализа на „ДАТА“. Според анализата, во 2005 година, како што се гледа од визуелизацијата подолу, Македонија била далеку подобра од просекот во ЕУ. Тогаш бројот на загинати во сообраќајни несреќи на 100.000...

ВМРО-ДПМНЕ: Секое домаќинство во просек плаќа 12.000 денари повеќе за дизел од лани

СДСМ удри по најсиромашните, секое домаќинство во просек плаќа 12.000 денари повеќе за дизел од лани, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ. Во него се додава дека „СДСМ не работи за граѓаните, затоа и ја покачи акцизата за 3,5 денари.“ „Тоа предизвика директен трошок од над 40 милиони евра за граѓаните и за стопанството, а во исто време ја поттикна спиралата...

Административците со плати од 300 до 1.500 евра – далеку над македонскиот просек

Просечната месечна нето-плата во администрацијата се движи од 18.174 денари до 90.215 денари, покажува анализата направена од Фондацијата за демократија на „Вестминстер“ во рамките на проектот „Поддршка на македонската парламентарна реформа “. Анализата покажува дека најголеми средства за бруто и нето плати по вработен на месечно ниво во 2016 година се издвоени за Агенцијата за странски инвестиции и промоција на...

Природата на Демир Капија се уништува, прогласувањето на споменик на природата е начин да се спаси

Реки пренасочени во цевковод, изградени брани во коритата, сечи на шумите околу нив и ерозија, е сликата со која се соочува подрачјето на Демир Капија, кое веќе шест децении...