fbpx
Таг: прехранбена индустрија

таг: прехранбена индустрија

За поевтина „државна“ струја досега пријавени 518 производители на храна, училишта и водостопанства

Досега 518 училишта, производители на храна и водостопанства се пријавиле за снабдување со електрична енергија со пониски цени преку „ЕСМ Продажба“, беше објавено на денешната владина прес-конференција. Се пријавиле 233 основни и средни јавни училишта во државата, а од 70 јавни претпријатија од областа на водостопанство се пријавиле 50. Од категоријата на физички и правни лица регистрирани во прехранбениот сектор...

Порталб анализа: Во некои маркети маслото и лебот поевтинија, се очекува ценовен пад и на други производи

Владата одлучи за фирмите од прехранбената индустрија, да има пониска цена на струјата што треба да резултира со поевтинување на основните прехранбени продукти, пишува Порталб. Иако првите ефекти се очекуваат од 1 декември, деновиве во повеќе маркети се забележуваат ценовни осцилации – производи од ист бренд се продаваат по различна цена, а лебот и маслото за јадење во некои...

Пандемијата ги намали производството и потрошувачката на месо за 20 до 40 отсто, производителите бараат помош од Владата

Во изминатата година домашните производители на месо и на преработки од месо се соочија со намалено производство за 20 до 40 отсто во споредба со 2019 година и со намалена потрошувачка за околу 20 отсто. Тоа е последица на намалената куповна моќ кај граѓаните во ситуација на пандемијата со ковид-19, како и падот на побарувачката на месо од хотелите...

Производството на храна одговорно за 26 отсто од емисијата на гасови со ефект на стаклена градина

Прехранбената индустрија значително влијае врз климатските промени во атмосферата и концентрацијата на гасови со ефект на стеклена градина. Во текот на неколку векови наназад, значителен дел од дивите површини на Земјата се претворени во земјоделско земјиште, што е едно од најзначајните влијанија на човештвото врз животната средина, пишува „Клима 101“. Прехранбената индустрија која опфаќа производство, но и обработка и дистрибуција на...

Десет македонски компании ќе ги изложат производите во „Фуд сити“ во Москва

Десет македонски компании од прехранбената индустрија ќе изложуваат во „Македонскиот изложбено-трговски дом“, кој на 23 март ќе биде отворен во Москва. Вино, сирење и кашкавал, кондиторски производи, тестенини, конзервиран и сушен зеленчук и овошје, чаеви и други производи ќе бидат изложени во огромниот деловен центар кој е сопственост на најголемиот руски агрокластер „Фуд сити“ и на тој начин ќе им бидат...

Македонските факултети продуцираат кадри кои не можат да најдат работа

Македонските факултети продуцираат кадри кои не можат да најдат работа или по завршувањето на студиите мораат да се преквалификуваат. Ова меѓудругото се вели во анализата на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, каде што последните години 500 студенти станале стипендисти на неколку поголеми компании со кои соработува универзитетот. - Дипломираните студенти ретко завршуват во струката за која студирале и најчесто работат нешто...
Гоблин скриншот од вебсајтот на Близард

„Гоблински режим“ е збор на годината според Oксфордскиот речник

Гоблински режим (Goblin mode) е терминот којшто годинава беше избран за збор на годината од лексикографите на Оксфордскиот речникот. Фразата што во слободен превод може да гласи „како гоблин“...