fbpx
Таг: површини

таг: површини

МЗШВ изврши авионско снимање на целата територија

Mинистерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од јуни до средината на август изврши авионско снимање на целата територија на Македонија, по втор пат после 2009 година, информираат оттаму. Согласно европските регулативи и препораки, авионските снимки се основа за функционирање на Системот за идентификација на земјишни парцели (СИЗП). „Со просторната идентификација на земјишните парцели се определуваат границите и големината на обработливата површина за...

Производството на грозје лани поголемо за 65,8 отсто во однос на 2014 година

Земјоделските површини лани во споредба со 2014 година се зголемени за 0,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Кај обработливата површина зголемување е забележано кај ораниците и бавчите за 0,4 отсто, кај овоштарниците за 3,6 отсто и кај лозјата за 0,8 отсто. Намалување е забележано кај ливадите за 0,8 отсто и пасиштата за 0,1 отсто. Лани во споредба со 2014 година, поголемо...

ЦУК: Спасен овчар и стотина негови овци, биле заглавени на остров на надојдената Црна Река

Центарот за управување со кризи соопшти дека е спасен овчар кој, заедно со неговите овци, ненадејно се нашол на речен остров, откако реката Црна надошла. „На Единствениот број за итни...