fbpx
Таг: поправки

таг: поправки

ЕСМ: РЕК Битола од ноќеска повторно произведува струја

АД Електрани на Северна Македонија (АД ЕСМ) соопшти дека од три часот ноќеска, откако е завршена поправката на дефектот на Блок 1 на РЕК Битола, тој, односно електраната повторно произведува струја. Првиот блок беше исклучен вчера поради прекината цевка, а со тоа најголемиот производител на струја во земјава беше вон функција. Имено, Блок 3 не работи откако дојде до пожар...

Тетовска бања: За старите проблеми, нови ветувања од Општината

Новите патишта и тротоари кон Тетовската бања иако се изградена пред неколку години, се пропаданти и уништени во некои делови, бидејќи не биле анализирани другите фактори кои имаат влијание врз овие инвестиции. Од друга страна, Општина Тетово ветува дека во Тетовската бања ќе да има нови инвестиции, паркинзи, тротоари и шеталиште, пренесува „Порталб.мк“. "Годишната програма која се подготвува од Општина...

БЕГ почна со ладни проби на системот за греење

Компанијата за дистрибуција на топлина „Балкан енерџи“ денеска почнува со секојдневни ладни проби на системот за топлинска енергија. Целта на ладните проби е да се подготви и да провери целосно системот за топлинска енергија за претстојната грејна сезона. „Имајќи  предвид  дека доколку се случи пад на температурата, грејната сезона може да почне порано од 15 октомври, проверката на системот преку...

Набавките на штета на пациентите

Болнички доктор тргнува на работа, а попатно од првата аптека купува ампули со ургентен лек, да му се најде во случај на итна потреба за пациент, бидејќи на одделението каде работи, лекот го нема. Ова е една од болничките случки, кои летово ги раскажува болничкиот персонал од една од болниците во Источна Македонија. Додека министерот за здравство Никола Тодоров...

Нема да се казнува ако соседот ви го поправа казанчето

Предлог-законот за забрана за вршење нерегистрирана дејност предвидува дека нема да се казнува ако повикате мајстор, роднина, сосед или чистачка за ситни поправки и за чистење дома. Како што вели министерот за труд и социјална политика, Диме Спадов, законот треба да го спречи вршењето нерегистрирани дејности од поголем обем, а не ги опфаќа пазарџиите, работата за сопствени потреби, соседската помош,...

На вебинар за „сајбер чистка“ ќе дознаете како да се брише „дигиталната прашина“

Живееме во време кога да се одржува сајбер хигиена е исто како да се одржува лична хигиена. Taa мора редовно да се одржува, а веќе кога ќе премине во...