fbpx
Таг: Кирил Барбареев

таг: Кирил Барбареев

Петките не се мерка за способностите на ученикот, при упис во средно треба да се види што сака и за што го бива

Системот на оценување на учениците, вклучително и уписната политика во средно образование, кај нас не се променети со децении. Во нашиот образовен систем оценката е единствен начин и квантитативна мерка на способностите на ученикот, па многу генерации поминуваат низ системот само заради оценка, а не за знаење. За да се запише во „добро“ училиште, ученикот треба да биде што...

Татјана Алексиќ: Јавно признавам, ставав незаслужени петки но ковидот ме услови

Јас ставив незаслужени петки, јавно признавам, но ковидот ме услови да ги разгалам децата. Заради болни амбиции се „штанцаат” комерцијални оценки, купопродажни образовни пакети и вештачки успеси, па затоа, каков систем - такво образование. Ова е ставот на професорката по македонски јазик Татјана Алексиќ во „Раде Јовчевски - Корчагин“, во однос на изненадувачки малиот број ученици кои биле оценети со...

Два месеци нова концепција во основното образование – какви се резултатите до сега и како понатаму?

Toчно два месеци поминаа откако образовните власти ја спроведуваат во пракса новата Концепција за основно образование, која беше најавена како основа за развојот на образованието. Новините предвидени во документот треба да ги подобрат нештата и да ги следат современите тенденции во образованието. Откако системот во минатото претрпе многу промени, преку Кембриџ програмите, па екстерното тестирање и неколку други новини,...

Има уште групи како „Јавна соба“ за кои јавноста не знае

Групата „Јавна соба“ на мобилната апликација за инстант пораки „Телеграм“ деновиве ја разбранува јавноста заради тоа што во неа се споделувале фотографии од разголени девојки меѓу кои наводно има фотографии и од малолетни лица. Целиот скандал наметнува повеќе прашања, меѓу кои и зошто е избрана токму „Телеграм“ комуникациската апликација за оваа намена, кој сѐ може да креира ваква група,...

Многу дилеми носи новата учебната година за штипските стручни училишта

На три недели пред почетокот на учебната година, средните стручни училишта во Штип немаат информација дали ќе работат по новата реформирана програма. Од досегашните информации се знае дека ќе преовладуваат практични часови, во сооднос два практични спрема еден теоретски час. Меѓутоа, засега нема детали каде би се одвивале практичните часови - во училиште или во реалниот бизнис сектор. Ако би...

Ученици подгответе се, национално тестирање во училиштата од септември

Во новиот Закон за основно образование кое го изготвува Министерството за образование и наука (МОН), ќе биде вметнато и новото т.н. национално тестирање, кое заедно со другите измени и новини, ќе започне да се реализира од претстојниот септември. Ова тестирање е предвидено со програмата на Владата, како и во законот, чија примена се планира да започне од новата учебна...

Барбареев: Националното тестирање во школите е како крвната слика во здравството

Додека образовните власти во државата анализираат од кога би го спровеле националното тестирање во основното образование, „Мета“ побара мислења за оваа новина од експерти во областа. Овие тестови кои би ги полагале учениците, треба да бидат своевидна замена на екстерните тестови, со таа разлика што овој пат, резултатот нема да влијае на успехот на ученикот и оценките нема да...

Гоше Николов од Мета.мк е еден од добитниците на наградата „Гласник на невидливите“

Новинарот на Мета.мк Гоше Николов е еден од добитниците на наградата „Гласник на невидливите“ за 2024 година, што ја доделува Македонска платформа против сиромаштија (МППС). Тој наградата ја доби...