fbpx
Таг: ФСС ФЕИТ

таг: ФСС ФЕИТ

На ФЕИТ започнаа натпреварите Робомак и Робомак јуниор

На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) се отвори 12-то издание на Робомак и 4-то издание на Робомак јуниор за средношколци. Станува збор за меѓународен натпревар, семинар и студентска конференција во полето на роботиката, електрониката, автоматиката и вештачката интелигенција, со повеќе од 60 учесници од државата и од странство. Станува збор за најголем настан од ваков карактер во државата. „Покрај...

ФСС-ФЕИТ организира едукативна работилница за машко здравје

По повод ноември, месецот на машкото здравје, Факултетското студентско собрание при Факултет за електротехника и информациски технологии (ФСС-ФЕИТ) организира едукативна работилница на теми поврзани со машкото здравје. Настанот е организиран во соработка со Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА) и Факултетското студентско собрание при Медицинскиот факултет (ФСС-МЕДФ). Работилницата ќе се одржи во понеделник, 27 ноември, а пријавувањето е на...

Вечерва ќе се одржи бруцошката забава на ФЕИТ

Настанот „Бруцошка@ФЕИТ“ ќе се одржи вечерва на кампусот на Факултет за електротехника и информациски технологии. Тој содржи музичка програма која се состои од македонските артисти Фанк Шуи, Ана Мало, Бон Праскиза, Секси Марса, Кем, Катарина и други. Тој е целосно организиран од Факултетското студентско собрание (ФСС) на ФЕИТ. Студентскиот музички фестивал ќе започне во 20 часот, а влезот е слободен. „Бруцошка...

Бесплатни менструални производи на ФЕИТ, студентите сами испечатиле кутии со 3Д принтер

На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) е успешно реализирана иницијатива за пристап до бесплатни менструални производи во рамките на факултетот. Таа беше покрената и целосно извршена од Факултетското студентско собрание (ФСС) на ФЕИТ во текот на изминатата година, со техничка и финансиска поддршка од асистентите и деканатот на факултетот.  „Нешто повеќе од 50% од студентското тело на ФЕИТ...

Првото издание на Tech@FEIT со фокус на криптовалутите и блокчејн технологијата

Како функционира блокчејн технологијата, што се криптовалути и каде истите наоѓаат примена во општеството? Ова беа главните прашања за кои се зборуваше на денешното, прво издание на Tech@FEIT – настан кој има за цел да им ги доближи актуелните технологии на студентите. Настанот е во организација на Факултетското студентско собрание при Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФСС ФЕИТ) на...

МОН: Учениците да имаат скратени часови поради високите температури

Основните училишта да работат со скратени наставни часови до крајот на учебната година поради високите температури кои ја зафатија државата, препорачува Министерството за образование и наука (МОН). Од министерството препорачуваат:...