fbpx
Таг: девизен пазар

таг: девизен пазар

Народна банка ja намали основната каматна стапка од 2,25 на два проценти

Народна банка одлучи основната каматна стапка да се намали за 0,25 процентни поени, односно од 2,25 на два проценти, информираат од таму. „Одлуката за намалување на каматната стапка се темели на постојаните поволни движења на девизниот пазар, што доведе до поголем раст на девизните резерви од очекуваниот, што, пак, упатува на отсуство на притисоци во надворешниот сектор и стабилни согледувања...

Бруто девизните резерви ја надминаа границата од 2,8 милијарди евра

На 31 декември 2018 година, состојбата на бруто девизните резерви изнесува 2.867 милиони евра, што претставува пораст од 158,1 милион евра во однос на крајот на третиот квартал од 2018 година, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Зголемувањето на девизните резерви во најголем дел произлегува од интервенциите на НБРМ на девизниот пазар во насока на нето-откуп на девизи, а во помал...

Македонскиот пазар „гладен“ за девизи

Во периодот октомври-ноември 2018 година, на девизниот пазар на банките е остварена нето-продажба на девизи од 44 милиони евра, што е повеќе за 11,8 милиони евра од истиот период од претходната година, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Оттаму информираат дека ваквата годишна промена во најголем дел се должи на повисокиот пораст на побарувачката во однос на понудата на девизи. „Секторската...

НБРМ: Се зголемуваат заштедите на населението, девизните резерви се на адекватно ниво

Податоците за штедењето на населението и склоноста за располагање со девизи покажуваат дека домашната економија се стабилизира, велат од Народна банка по одржувањето на редовната седница на комитетот за оперативна монетарна политика, на која биле разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. Првичните февруарски...

Наумов: Министерот за финансии и гувернерот ги подгреваат шпекулациите

„Уште неуплатени средствата од вчерашната аукција на државни хартии од вредност, Министерството за финансии денеска објави проспекти за нова аукција по која не доспеваат долгови за враќање. Министерството за финансии побарува нови 9,4 милиони евра, од кои 8,1 милиони евра се побаруваат преку тримесечни државни записи со евро-клаузула и со зголемена каматна стапка“, се вели во соопштението на дополнителниот...

Украина нема да ги признае резултатите од псевдореферендумите за отцепување на делови од земјата

Украина и целиот свет нема да ги признаат резултатите од т.н. псевдореферендуми за повторно обединување со Руската Федерација, кои окупациските сили на југот на Украина планираат да ги одржат...