fbpx
Таг: црвени листи

таг: црвени листи

Хакирана веб-страницата на Министерството за животна средина: ги нема црвените листи на загрозени видови

Балканскиот рис е најзагрозениот вид во македонската фауна и сè уште постои опасност од негово исчезнување. Се проценува дека од овој подвид на евроазискиот рис, кај нас има од 35 до 40 единки. По неколку има и во Косово и во Албанија, што значи дека целокупната популација на оваа дива мачка се сведува на педесетина единки. Балканскиот рис одамна се...

Ниту Црвените листи не ги спасуваат дивите животни од отрови и криволов

Труења, ловење, заробување или убивање се речиси секојдневните закани со кои се соочуваат дивите животни во земјава. Под закана се и животни кои се наоѓаат на Црвените листи на загрозени видови, бидејќи и покрај високите казни за вакви дела, кои се движат и до десет години затвор, засега никој не е казнет. Досега, согласно со методологија на IUCN се...

Човекот мора да престане да ги уништува природните живеалишта, а со тоа и биодиверзитетот

Уништување на природните живеалишта или нивно загрозување до тој степен животните и растителните видови да немаат услови да преживеат, се реалноста со која се соочува модерното општество. Потребата на човекот да узурпира и искористува ресурси исклучиво за своите потреби е една од најголемите закани за биодиверзитетот. Покрај опасноста што демне од климатските промени кои предизвикуваат температурни промени и суши...

МЖСПП ги промовира Националните црвени листи на габи и цицачи и Каталогот на типови живеалишта

Министерството за животна средина и просторно плaнирање (МЖСПП) ги промовира Националните Црвени листи за габи и за пет селектирани видови на цицачи и Каталогот на типови живеалишта од европско значење, подготвени со поддршка на Европската банка за обнова и развој и IUCN Канцеларија за Источна Европа и Централна Азија (ECARO), како и на научни институции и национални експерти, соопштија...

Нелегалната сеча, криволовот и отпадот се најголеми непријатели на заштитените подрачја

Да се спасат заштитените подрачја и да им се обезбеди помош на управителите да го сочуваат биодиверзитетот, апелираат граѓанските организации. Нелегалната сеча на дрвја, криволовот, оставање на огромни количини отпад од несовесни посетители и загрозување на живиот свет се најголемите опасности со кои се соочуваат овие подрачја во кои се крие најголемото природно богатство на земјата. Екологистите, во деновите...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....