fbpx
Таг: барања до институции

таг: барања до институции

Младите со огромен интерес да создаваат развој во општините каде живеат

Еколошкото здружение „Гоу Грин“ и годинава успеа да го привлече интересот на над 400 млади луѓе кои ги дадоа своите идеи и прелози за зелени општини. Младите имаат интерес да се вклучат во развојот на општините каде што живеат, а локалните самоуправи се должни да им обезбедат простор да се искажат и финансии за да се реализираат младинските барања,...

Младите од четири општини ги доставија нивните проекти за зелени општини за 2023 година

Нови паркови, екоработилници за климатски промени во училиштата, еко-акции во училиштата, повеќе велосипедски патеки, засадување на дрвја, субвенции за набавка и поправка на велосипеди, се само дел од десетиците проекти коишто младите од четири општини во земјава - Аеродром, Чаир, Кисела Вода и Куманово ги предложија како барања за зелени проекти поднесени до општините што би се реализираше догодина,...

Усвоена Младинска декларација за климатски промени на вчерашниот самит во МКЦ

На Младинскиот самит за климатски промени што се одржа вчера во МКЦ во Скопје под водство на младите се усвои Младинска декларација за климатски промени, со која се бара носителите на одлуки да преземат конкретни мерки за климатските промени и да се создадат повеќе можности и простор за младите да влијаат на одлуките поврзани со климатските промени, информираат од...

Градежните компании бараат посебни мерки поради скапите материјали за да не растат цените на становите

Градежниот сектор бара од Владата посебни и директни мерки за да може да го одржи континуитетот на работење во услови на пандемија. Последниот раст во производството е регистриран на крајот на 2019 година од 8,9 отсто. На почетокот на минатата година, падот во нискоградбата и во високоградбата изнесувал 16,6 отсто, а на крајот на 2020, 12 отсто, во однос...

Алијанса „Разбистри сѐ“ бара учество во изработката на Извештајот за Охридскиот регион што ќе се праќа до УНЕСКО

Триесет и една граѓанскa организациja и високообразовни институции од Алијансата „Разбистри сѐ“ бараат вклучување на јавноста во изработката на Извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот регион, кој Владата треба да го достави до УНЕСКО. Од Алијансата „Разбистри сѐ“ сметаат дека вклучувањето на јавноста во информирањето на Центарот за светско наследство при УНЕСКО е особено...

Здруженито ЕСЕ бара од надлежните итни мерки за заштита нa жените, жртви на семејно насилство

Итни препораки за соработка, донесување на мерки и координација меѓу надлежните институции, за да се заштитат на жените кои претрпуваат семејно насилство во услови на криза и вонредна состојба, бара Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените, ЕСЕ. Тоа поднесе препораки и барања за итно постапување од страна на Владата и сите надлежни министерства и институции. Дел од барањата...

Експанзијата на Елден Ринг најавена за 20 јуни, преднарачки може да се прават уште сега

Експанзијата на Елден Ринг „Shadow of the Erd Tree“ е најавена за 20 јуни, но преднарачки на Steam може да се прават уште сега. Ви ја препорачуваме основната верзија...