fbpx
Tag: воздух

tag: воздух

Ndotja e ajrit e fundit në listën e investimeve dhe tatimeve

Në periudhën kur ndotja e ajrit është top temë në shtet, të dhënat më të reja të Entit shtetëror për statistikë zbulojnë që më së paku para investohen për përballjen me këtë problem, si dhe më së paku tatime inkasohen në këtë bazë, njofton Meta.mk. Përkatësisht, shpenzimet për mbrojtje të mjedisit jetësor përbëhen prej dy komponentëve: investime në mjete për...

#Përgjegjësi është Manastiri të mos jetë qyteti më i ndotur në Maqedoni

Fillon sezoni i ngorhjes, ndërsa manastirasit i presin informatat për atë se çfarë ajri thithin dhe sa shpesh ngulfaten në smog. Tymi, era e sendeve të djegura, mjegulla, janë duke u bërë përditshmëri. Qytetarët ankohen se kanë vështirësi gjatë frymëmarrjes, se u djegin sytë, se u gërvisht fyti… Ka ditë kur manastirasit u ekspozohen koncentrimeve të larta të grimcave...

Qytetarët e Shkupit do të protestojnë kundër ndotjes së ajrit

Pas protestave masovike në Tetovë, edhe shkupjanët do të protestojnë kundër ndotjes enorme të ajrit dhe do të kërkojnë masa konkrete për tejkalimin e kësaj situate. Protesta, motoja e së cilës do të jetë “Nuk po merret frymë” do të filloj nesër më orën 12 para hapësirave të Qytetit të Shkupit. Në protestë do të kërkohet kompetentët të ndërmarrin masa...

LSDM: Qytetarët edhe sot thithin ajër shumë të ndotur

Qytetarët e Maqedonisë edhe sot thithin helm në vend të ajrit, akuzojnë nga LSDM përmes njoftimit. “Stacionet matëse vazhdimisht tregojnë ndotje të lartë të ajrit në Maqedoni. Sipas të dhënave zyrtare nga stacionet matëse, ndotja e ajrit në Shkup është 10 herë më lartë se sasia e lejuar. Në Tetovë dhe Manastir është matur paraqitje e grimcave PM 10 dymbëdhjetë...

LSDM: Gruevski dëmtoi më të shtrenjtën –shëndetin e qytetarëve

Nikolla Gruevski përveç që kontaminoi shoqërinë në tërësi, lirinë e mediumeve, por edhe rrezikoi gjënë më të shtrenjtë të qytetarëve, shëndetin” akuzuan nga LSDM. “Gruevski rrezikoi jetën e përgjithshme të qytetarëve, në aspektin ekonomik e zvogëloi standardin dhe varfëroi popullin. Në mënyrë shtesë, përveç që Gruevski kontaminoi shoqërinë në përgjithësi, lirinë e mediumeve, por edhe rrezikoi gjënë më të shtrenjtë...

Duroni: Do të ngulfatemi vetëm edhe dy tre vjet

Shteti është i painteresuar për ajrin e ndotur që thithin qytetarët. Në vend të vendosjes së filtrave për ndotësit e mëdhenj, qeveria investon në përmendore. Këto ishin reagimet e ekologjistëve të shprehura para përfaqësuesve të Ministrisë së Ekologjisë dhe Qytetit të Shkupit gjatë debatit “Ndotja në Maqedoni – lufta për ajër të pastër”, të organizuar nga Qendra për gazetari...

Sot në mëngjes në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles thithet helm

Në orën 10 të mëngjesit, ndotja e ajrit në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles është në nivel shumë të lartë. Në Shkup niveli i grimcave kancerogjene PM 10 është 155 mikrogramë për kub/ metër, që është për më shumë se tre herë nga 50 mikrogramët e lejuar. Nivel i lartë i grimcave PM 10 përveç në komunat e Shkupit,...

Të gjithë stacionet matëse tregojnë nivel shumë të lartë të ndotjes

Në orën 18, të gjithë njësitë matëse nëpër Maqedoni pasqyrojnë nivel shumë të lartë të ndotjes së ajrit. Në Shkup sasia e grimcave të PM10 është 257 mikrogram për një metër kub, që është pesë herë më shumë se 50 mikrogram. Përqendrimi më i madh i këtyre grimcave ka në komunat e Shkupit, Qendër, Lisiçe, Gazi Babë dhe njësinë matëse...

Nëse deri të enjten mbetem pa frymë, pesë ditë do të mendojnë si të na shpëtojnë

Qyteti i Shkupit më së voni deri të enjten, kur edhe përfundon afati pesëditorë pasi ndotja artriti nivelin  e lejuar maksimal, patjetër të dorëzojë masa me rekomandime deri tek Ministria e Mjedisit Jetësorë për mbrojtjen e qytetarëve nga ajri enorm i ndotur, informojnë për agjencinë e lajmeve “Meta” nga Qyteti i Shkupit. Ndërkaq, nga ministria thonë se kjo nuk...