Фото: Архива на Мета.мк

Вкупно 25.232 трансакции се евидентирани во базата на регистарот на цени и закупнини на недвижности во периодот јануари-декември 2020 година, од кои 18.755 се однесуваат на продажби на недвижности, а 6.477 на закупи на недвижен имот, покажуваат податоците од годишниот извештај за работењето на Агенцијата за катастар на недвижности.

Податоците на Катастарот откриваат дека во минатата година е продаден недвижен имот со вкупна вредност од 693 милиони евра. Најголемиот дел од трансакциите се однесуваат на директна купопродажба на недвижности со вкупна вредност од 502 милиони евра, а на лицитација се продадени недвижности во вредност од 89 милиони евра.

Во однос на претходната година, лани има намалување на бројот на регистрирани продажби и закупи на недвижности.

Вредноста на вкупниот број закупи на недвижности во 2020 година изнесува 2,4 милиони евра. Најголем дел од нив се закупи на деловен простор.