Пожар во бегалскиот центар на островот Хиос

Нов инцидент се случи во бегалски камп во Грција. Половина од кампот на островот Хиос изгоре во пожарот што почна по протест на еден бегалец од Ирак, а кој бргу прерасна во масовен протест против лошите услови во кампот и фактот дека Грција ги држи затворени во кампот повеќе од два месеци.

Во протестот бегалците палеле корпи за ѓубре, а пожарот бргу се проширил и на шатори и на канцеларии на УНХЦР и на други невладини организации. Нема повредени, но причинета е огромна материјална штета во кампот. Полицијата приведе седум лица и еден малолетник со обвинение за причинување материјална штета.

На местото веднаш интервенирала противпожарната служба и грчки специјалци за да се смират работите и пожарот да се стави под контрола. Веднаш биле евакуирани жените и децата.

На Хиос, според официјалните владини бројки, има 2.491 бегалец, иако островот има капацитет само за 1.100 луѓе. Инцидентите на Хиос доаѓаат по минатонеделните пожари во бегалските кампови на Лезбос и на Самос, што ја покажуваат сè поголемата нетрпеливост на бегалците и на мигрантите кои се заглавени во бегалските и мигрантските центри на островите.

Речиси сите бегалци кои се на островите и се задржани по потпишувањето на договорот меѓу Турција и ЕУ за враќање назад на луѓето дојдени по 25 март, имаат поднесено барања за азил, кои бавно се разгледуваат, поради што неизвесноста за нивната судбина сè повеќе се зголемува и ескалира во зачестени судири низ бегалските центри низ земјата.