Да се ограничи брзината на движење на возилата на 50 километри на час, да се зголеми бројот на надземни пешачки премини, да се унапреди велосипедската инфраструктура, но и генерално да се подобрат вертикалната и хоризонталната сообраќајна сигнализација, се некои од предлозите што советничката група на СДСМ ќе ги поднесе до Град Скопје.

– Овие идеи се за да не гинат луѓе по улиците – вели Дамјан Манчевски, координатор на советничката група на СДСМ.

Советничката група на опозицијата побара и Градот да достави информација за она што треба да се гради на местото на бараките каде сега се наоѓа администрацијата на градот.

– СДСМ и опозицијата целосно ќе се спротистават на градење на кејот 13 Ноември. Се работи за улица која ќе биде изградена пред Градскиот трговски центар и која целосно ќе го наруши движењето на пешаците во овој дел од градот. Длабинската анализа покажува дека најголемите кратења се однесуваат на изградба и на реконструкција на улици. Ова е сосема спротивно на интересите на граѓаните на Скопје и апсолутно е неприфатливо во време кога се градат панорамски тркала, барокни фасади и друг раскош и луксуз, да нема пари за основните потреби на граѓаните на Скопје. Скопје одамна заслужи многу повеќе и многу подобро – вели Манчевски.