Касами: За „Спејс“ Тетово има поплаки за бучава и порнографија, волонтерите велат дека тој клевети

Фото: Порталб.мк

Градоначалникот на општина Тетово, Билал Касами на денешната прес-конференција изјави дека од родители на малолетни деца добил поплаки за бучава и порнографија  во просториите на поранешниот објект на Радио Тетово кои ги користи здружението Социјален културен простор Тетово познато како „Спејс“ Тетово. Од друга страна, активистите од здружението велат дека се шокирани од оваа „длабоко навредлива изјава“ и дека тоа е клевета.

Како што пренесе Порталб.мк, Општина Тетово, уште пред десет дена донесе решение со кое Единицата за култура и спорт на општината ќе раководи со културните активности на ова место и дека активистите на Социјално-културниот простор мора да го напуштат просторот за 4 дена. А, потоа општината го продолжи рокот до крајот на овој месец. По ваквата одлука на општината, имаше реакции од младите волонтери и  судирот трае веќе 10 дена.

Касами на денешната прес-конференција, оправдувајќи ја одлуката, рече дека никаде во меморандумот за соработка не е нагласено користењето на просториите на поранешниот објект на Радио Тетово, а дозвола за користење не може да даде градоначалникот со потпишување меморандуми, туку за користење на надлежните јавни површини е надлежен советот на општината, вклучително и други законски процедури.

Тој рече дека Социо-културниот простор манипулира и со други сестрински здруженија кои не го препознаваат проблемот, кои според него неправедно се обидуваат да ги присвојат овие простори со тенденција за создавање монопол врз други здруженија.

„Општина Тетово никогаш не ги попречувала и нема да ги кочи културните активности. Напротив, ние како општина секогаш сме ги поддржувале и ќе ги поддржуваме културните активности, особено младинските активности насочени кон активирање на младите во јавниот живот. Од добивањето на мандатот во општината дојдоа многу здруженија кои побараа јавни простори за реализација на нивните активности, но поради немање соодветни простори не успеавме да ги обезбедиме потребните простори, па Општината избра сите организации кои функционираат во нашата општина вклучително и предметното здружение кои ќе аплицираат на правичен и рамноправен начин да го користат предметниот објект. А, тоа ќе се прави преку Одделението за култура и спорт при Секторот за јавни дејности“ , рече Касами.

Касами денес покажа документ и истакна рече дека има поплаки од жители околу Социо-културниот простор.

„Согласно претставките упатени до општина Тетово од граѓани кои поднеле бројни претставки и ќе наведам некои од нив: паркирање на погрешно место, фрлање ѓубре околу објектот и попат, гласна музика до раните утрински часови прекумерно консумирање алкохол на неконтролирано и друго неетичко работење, особено за малолетните деца“, рече Касами.

На прашањето на Порталб.мк за какви активности конкретно зборува, Касами кратко одговори: „Порнографски активности“.

По оваа изјава, реагираа од Социо-културниот простор велејќи дека ова е клевета и невистина.

„ВД градоначалникот на општина Тетово, Билал Касами, на денешната прес-конференција, освен вообичаените клевети и погрешни пристапи кон заедницата, нашиот простор, и младите кои 4 години го создаваа, одржуваа и фреквентираа, денеска без никаков срам, јавно не обвини дека организираме „порнографски активности“ во нашите простории. Шокирани сме од оваа длабоко навредлива изјава, особено што доаѓа од просториите на градската општина, храмот кој треба да биде прва помош во подобрувањето на условите и понудата за граѓаните и младите“, соопштија денеска од Социо-културниот простор.

Исто така, рекоа дека и тие имаат писмо потпишано од жителите на населбата во кое потпишаните ги поддржуваат нивните активности. Во меѓувреме, писмото што го презентираше Касами го сметаат за неверодостојно, бидејќи на него е датата од вчера и според нив е поднесено по одлука на општината.

„Што се однесува до жителите на населбата, имаме анкета потпишана од нивна страна, во која тие покажуваат дека ги поддржуваат нашите активности (анкета која е направена одамна, како израз на загриженост за областа во која работиме, а не во последен момент за политичка употреба како што денеска го прикажа градоначалникот на Општината). Имаме и активна петиција потпишана од повеќе од 600 луѓе кои не сакаат просторот да биде затворен“, соопшти Спејс Тетово.

Од полицијата велат дека до пред два дена не добиле официјални поплаки.

„До 25.10.2022 година, во Секторот за внатрешни работи – Тетово, не е пријавен ниту еден случај во врска со социолошко-културната организација „Спејс Тетово“, од сферата на јавниот ред и мир во форма на претставки или пријави, или каква било друга незаконска дејност“, информираа од СВР Тетово за Порталб.мк.

Со реакција против одлуката на Касами се јави и тетовскиот огранок на Алијансата за Албанците. Од таму велат дека го штитат и промовираат младинскиот активизам и ги охрабруваат сите институции да ги поддржат и да обезбедат услови за младите.

„Последната изјава на градоначалникот на Тетово Билал Касами ја оценуваме како итна, неприфатлива и штетна, уште повеќе кога нема релевантни докази за ваквите обвинувања“, велат од Алијансата за Албанците.

Инаку, во 2018 година, организацијата Democracy LAB заедно со млади волонтери со помош на белгиска организација ја започнаа реализацијата на проектот за ревитализација на напуштени објекти во Тетово. Единствен објект што ги исполнуваше условите за ревитализација беше објектот кај поранешното „Радио Тетово“, кој е во надлежност на општина Тетово. Дозволата на Општината за користење и санација на предметниот објект е дадена во форма на официјален меморандум меѓу двете организации во времетраење од неколку месеци.

По истекот на рокот на првиот меморандум, волонтерите го создадоа здружението наречено Социјален културен простор Тетово – “Social Cultural Space”  со кое продолжуваат да потпишуваат уште 3 меморандуми за соработка со општина Тетово кои им овозможуваат да го користат овој простор.

Иако во меморандумот не е прецизно дефинирано кој објект им припаѓа на волонтерите, но пишува дека „Спејс“ генерално може да ги користи сите напуштени простори во Тетово, а вторите останаа во објектот кај поранешното „Радио Тетово“ бидејќи е единствениот од таква природа. Последниот меморандум потпишан во април 2021 година им овозможува да го користат просторот до април 2024.