Два американски бомбардери Б-1, придружени од 4 ловци Ф-16, денеска прелетаа над Скопје за да го честитаат македонското членство во НАТО.

„Денеска и на македонското небо можевме да видиме дека е точна тезата – ние сме НАТО. За жал немавме можност сред пандемијата со корона вирусот да го прославиме нашето членство, меѓутоа, денешниот настан, заедничката координирана акција на нашата армија заедно со НАТО командите, заедно со воздухопловните сили на САД, покажува дека интеграцијата не е само политичка, туку е реална, воена и одбранбена“,  изјави министерката за одбрана Радмила Шекеринска.

Бомбардерите полетале од Северна Дакота, САД, на 30-часовен непрекинат лет, а Северна Македонија со оперативниот центар на Армијата учествувала во постојаната комуникација и координација на летот.

„Сево ова трае неколку минути, но зад тоа се многу подготовки, многу работа“, објасни Шекеринска.

Авионите на американското воено воздухопловство во прелетот над Бугарија биле придружени од четири грчки ловци Ф-16, со кои влегле во македонскиот воздушен простор и од над Штип, Велес и скопскиот аеродром прелетаа над Скопје. Летот, според Армијата, бил на висина од 1.500 метри.

„Прелетот е и знак на континуирана поддршка, и гест за добредојде на Северна Македонија, 30 член на Алијансата“, рече амбасадорката на САД Кејт Брнз. Таа нагласи дека поради пандемијата не треба да заборавиме дека годинава се случија две историски исчекори за Македонија – членството во НАТО и зеленото светло за почеток на преговори со ЕУ.

„Прелетот, авионите кои ги видовте денеска се потврда дека американската посветеност кон НАТО алијансата и, особено, кон нејзиниата најнова членка, останува цврста“, рече Брнз.