Дали застарува правилото за осумчасовен работен ден?

Законот за работно време доаѓа од времиња во кои немаше работа од дома. Малкумина се придржуваат до оваа осумчасовна догма во текот на нивниот работен ден, рече заменик-шефот на пратеничката група на ФДП во Бундестагот

Фото: Jan Woitas/dpa

Висок функционер на претприемачите кои се блиски до либералите (ФДП), една од трите владејачки партии во Германија, бара да се укине правилото за осумчасовен работен ден.

„Треба да го укинеме дневниот лимит за работа и да го поставиме само неделниот лимит“, рече Лукас Келер за уредувачката мрежа Германија, пренесе новинската агенција дпа.

„Затоа, мораме да го модернизираме законот за работно време“, додаде тој.

Работниот ден од осум часа, според Келер, е „фосилизирана догма од времето кога стравот од експлоатација бил огромен“. Времињата се сменија, додава тој.

„Законот за работно време доаѓа од времиња во кои немаше работа од дома. Малкумина се придржуваат до оваа осумчасовна догма во текот на нивниот работен ден“, рече заменик-шефот на пратеничката група на ФДП во Бундестагот.

Келер сугерираше дека промените првично се замисливи во секторите со силни колективни договори, како што се хемиската индустрија, пазарот за пратки и логистиката.

Ова е можно и во ИТ индустријата и други професионални полиња со опции за работа од дома. Промените, вели тој, можат да ја забрзаат трансформацијата на економијата.

Треба да се релаксираат и законски пропишаните паузи и одмори, рече либералот.

„Не треба повеќе да наметнуваме строги регулативи“, посочи тој, додавајќи дека многу луѓе веќе работат за време на паузата за ручек за да можат порано да си одат дома. Други подоцна, вели тој, навечер повторно седнуваат пред компјутер за попладне да одат во парк со своите деца.

„Многу луѓе всушност го прекршуваат Законот за работно време бидејќи тоа им го олеснува животот. Оваа флексибилност повеќе не треба да биде нелегална“, рече Келер.

Треба да се размислува, заклучи тој, и за ублажување на прописите за работното време во текот на седум дена, кое сега изнесува максимум 48 часа.