Во Основниот кривичен суд Скопје денеска беа изречени пресудите за четиримина професори и еден демонстратор од Економскиот факултет при УКИМ, кои беа обвинети за примање мито од студентите за преодни оценки во судскиот процес „Еразмус“.

Професорите Славе Ристевски и Драге Јанев добија по две и пол години затвор, нивниот колега Бобек Шуклев доби две години затвор, демонстраторот Драган Денковски доби условна казна од две години, а професорот Стојан Дебарлиев е ослободен од обвинението.

Осудените добија и забрана за вршење дејност од 10 години.

„Имајќи ја предвид природата на кривичните дела кои на обвинетите им се ставаат на товар, улогата на обвинетите во образовниот процес, се отвара прашањето за општествената одговорност, свеста и обврската која сите ние ја имаме со цел заштита на угледот на сегашните и идни генерации академски граѓани, и на тој начин да изградиме здраво општество со јасни вредносни критериуми“, порача судечкиот совет денеска.

Обвинетите Шуклев и Ристески беа обвинети за примање примање награда за противзаконито влијание, Дебарлиев за злоупотреба на службената положба и овластување, а демонстраторот Денковски за давање поткуп.

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција (ОЈО-ГОКК) поднесе обвинителен акт против шест лица во декември 2016 година,за дела извршени во 2015 и 2016 година.