fbpx
Таг: Закон за спречување и заштита од дискриминација

таг: Закон за спречување и заштита од дискриминација

Ќе важат ли покачените стипендии за сите ученици и студенти од септември?

Студентски дом Гоце Делчев
Со лавина реакции, онлајн петиција и утврдена дискриминација се соочи Министерството за образование и наука (МОН) по зголемувањето на стипендиите само за дел од учениците и студентите. Наместо пофалба за зголемените износи, државната политика на стипендирање изминава година беше „поздравена“ со обвинувања и револт меѓу студентите и учениците и утврдена индиректна дискриминација од страна на Комисијата за спречување и...

Собранието го изгласа новиот состав на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Со 61 глас „за“, без против и без воздржани, Собранието на РСМ вчера ја усвои одлуката за избор на седумте члена на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. За членови на Комисијата со мандат од пет години избрани се Игор Јадровски, дипломиран правник со положен правосуден испит од Скопје, Неда Чаловска-Димовска, дипломиран правник од Скопје, Лимко Бејзароски, политиколог и...

Шахпаска ги повика експертите за човекови права да конкурираат за членство во Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, денеска ги повика сите оние кои се стручни во областа на човековите права, еднаквоста и недискриминацијата и ги исполнуваат законските услови, да се јават на огласот за избор на Комисија за спречување и заштита од дискриминација, што Собранието на РСМ требада го објави во рок 15 дена од стапувањето на сила...

ЕК бележи прогрес во Извештајот за напредокот на Северна Македонија, граѓанското општество пофалено

Европската комисија (ЕК) во Извештајот за напредокот на Северна Македонија за 2020 година на патот кон зачленување во ЕУ нотира продолжение на реформите, кои се согледани во напорите за зајакнување на демократијата и владеењето на правото, вклучително и со активирање на постојните механизми на контрола преку дискусии и дебати за теми поврзани со клучните политики и законодавството. „За време на...

Невладините бараат итно донесување на Законот за антидискриминација

Стотина здруженија, граѓански организации, фондации и мрежи од државата бараат Собранието итно да донесе Закон за спречување и заштита од дискриминација. Тие денес ги потсетија Парламентот и јавноста дека Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација веќе 8 месеци е заглавен во Собранието, дека неговото донесување свесно се одолговлекува и со тоа на граѓаните им се ускратени ефикасни механизми...

Од француски воз била украдена торба со безбедносни планови за Олимпијадата во Париз

Торба со компјутер и два USB стикови на кои се наоѓаат полициските безбедносни планови за Олимписките игри во Париз, била украдена од воз на станицата Гаре ду Норд, соопшти...