fbpx
Таг: Закон за минерални суровини

таг: Закон за минерални суровини

Коалиција за клима: Закони не се менуваат поради проект, туку поради заштита на животната средина

Коалицијата за клима бара законите кои се од областа на животната средина и на климатските промени да се носат во редовна постапка, бидејќи на тој начин ќе се овозможат јавни и стручни расправи на кои ќе се анализираат сите влијанија од предложените законски изменувања. За екологистите, менувањето на Законот за шуми и Законот за минерални суровини во скратена постапка е...

Мноштво реакции за законските измени за изградба на автопатите што се во Собрание

Предложените измени и дополнувања на осум закони за забрзување на изградбата на автопатите од „Бехтел-Енка“ откако вчера поминаа на прво читање во Собранието на РСМ, денеска експресно се најдоа пред дел од собраниските комисии. Во собраниската Комисија за труд и социјална политика денеска се најдоа на разгледување предложените измени и дополнувања на Законот за работни односи. Веќе утре, во...

Собранието во прва фаза ги усвои законските измени за изградба на автопатите

Предложените измени и дополнувања на осум закони денеска ја поминаа првата фаза на читање во Собранието. Предложените законски измени во прво читање се најдоа пред пратениците по скратена постапка и беа експедитивно усвоени во текот на денешниот ден, но без присуство на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ. Станува збор за Предлог на закон за дополнување на Законот за земјоделско земјиште, како и...

Екологистите бараат сериозен третман на хидројаловиштата во Законот за минерални суровини

Останати се многу недоречености во Законот за минерални суровини, чии измени се повлечени од собраниска процедура. Течат консултации меѓу надлежните од Министерство за економија со Алијансата „Разбистри се“ за дополнително менување на законските содржини. Тие посебно се однесуваат на делот на процедурите во сите фази за издавање на концесии во согласност со Архуската конвенција, на регулацијата на хидројаловиштата, на...

Еко-активисти предупредуваат: И власта и опозицијата одработуваат за концесионерите

Цијанидната коалиција СДСМ-ДПМНЕ, асистирана од ДУИ, уште еднаш потврди дека нивните кавги само ја замајуваат јавноста во вид на димни бомби, а всушност се работи за коњуктурно-лукративна групација со ротирачка методологија, огорчено реагираат еко-активистите од југоисточна Македонија по информациите дека Собранието не гласаше за измените и дополнувањата на Законот за минерални суровини поради немање кворум за работа иако беа...

НСЗР најавува штрајк доколку нема линеарно зголемување на платите

Правилно и законски да се исплати платата, согласно Законот за минимална плата, побара Независниот синдикат на здравствени работници на денешната прес-конференција. Независниот синдикат при КСОМ најави протести за време на...