fbpx
Таг: УставенСуд

таг: УставенСуд

Собранието му испрати мислење на Уставниот суд за законот за специјално обвинителство

Собранието му испратило мислење на Уставниот суд за законот за специјалното обвинителство, чија уставност ја оспори адвокат од Свети Николе, објави телевизијата „24 Вести“. Од кабинетот на претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, за телевизијата соопштиле дека стручните служби го изработиле мислењето, а генералниот секретар, Жарко Денковски, го испратил до Уставниот суд. Како што пренесува „24 Вести“, од кабинетот на Вељаноски не...

Законот за специјален обвинител на Уставен суд?

Уставниот суд на Република Македонија примил иницијатива за оцена на уставноста на законот за специјално обвинителство, дознава „Алсат М“ од неофицијални извори. Иницијатавата е стигната или денеска или во претходните неколку дена. Тоа значи дека, барем потенцијално, се отвора можност делови или целиот закон со кој беше избрана Катица Јанева да биде прогласен за неуставен, а со тоа да стане неуставно и...

„Наставнички пленум“ побара Уставниот суд да го стопира екстерното

„Наставнички пленум“ до Уставниот суд поднесе иницијатива за спорните закони за основното и за средното образование, на која се потпишаа повеќе од 1.000 наставници. Од пленумот велат дека најголемиот дел од оспорените одредби се однесуваат на ектерното тестирање. - Она што би било најдобро сега да се направи е Уставниот суд да донесе привремена мерка, со која ќе ја стопира примената на законот...

ДС: Уставен суд да се произнесе за иницијативата за советот за одговорност на судии

Демократскиот сојуз го повикува Уставниот суд да се произнесе за иницијативата за поведување постапка за оценување на уствноста на членот 6 од Законот за Советот за утврдување на факти и покренување постапка за утврдување на одговорност на судија, која од паријата ја доставија во февруари годинава. Демократскиот сојуз побара од Уставниот суд да донесе и привремена мерка за да не...

„Ајде“ поднесе повеќе од 6.000 претставки до Уставен суд

Повеќе стотина граѓани денеска се собраа на протестен марш од Министерството за финансии до Уставниот суд, каде поднесоа повеќе од 6.000 претставки против законите со кои на хонорарците им се наметнува да плаќаат придонеси за здравствено, пензиско и за инвалидско осигурување. - Денеска сме дојдени со оваа вага, која би требало да ја означи правдата во Македонија. На оваа вага стои...

„Ајде“ собира потписи за оспорување на законот за хонорарци

Членовите на платформата за граѓанска политика „Ајде“, почнаа да собираат потписи за групна претставка до Уставен суд за оспорување на уставноста на пакетот од осум закони со кои на хонорарците им се наметна да плаќаат придонеси за здравствено, пензиско и за инвалидско осигурување. - Иницијатива ја поднесуваме бидејќи со осумте закони се повредуваат правото на еднаквост и правото на работа...

Бележењето со видливо мастило прогласено за неуставно

Обележувањето на десниот палец на гласачот со видливо мастило е неуставно, заклучија уставните судии. На денешната седница на Уставниот суд, судиите едногласно укинаа неколку одредби од Изборниот законик, кои ги обврзуваа членовите на избирачкиот одбор да го обележат секој гласач при остварувањето на неговото избирачко право и да проверат дали, можеби, веќе има белег од маркер, што би значело дека...

„Солидарност“ ќе го оспори законот за хонорари на Уставен суд

Левичарското здружение „Солидарност“ најави дека пред Уставниот суд ќе се обиде да ги оспори дел од законите според кои се воведени измените за плаќање придонеси и за хонорарите. Освен претставката до Уставниот суд, од здружението најавуваат дека ќе продолжат и со организирање протести против овие законски измени кои стапија на сила на почетокот на оваа година. Досега повеќе организации, друштвата на...

Се подготвува претставка за законот за хонорарци да стигне до Уставен суд

Претставка до Уставниот суд за оспорување на законските решенија за хонорарците подготвуваат дел од синдикатите, невладините организации и граѓанските движења што протестираа против законите за плаќање социјални придонеси за хонорарите. Во согласност со последните законски измени, дел од хонорарците чии примања се повисоки од минималната плата во земјава се задолжени да плаќаат придонеси за пензиско и за здравствено осигурување. Со законските...

Уставниот суд ја отфрли иницијативата на Жерновски за спорниот ДУП

Уставните судии ја отфрлија иницијативата поднесена од градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски, во која се оспорува усвојувањето на три детални урбанистички планови. Градоначалникот Жерновски ги оспорил плановите затоа што тие биле донесени со недоволен број гласови во општинскиот совет. Од Уставниот суд посочуваат дека надзорот врз одлуките на општините го врши Државниот инспекторат за локална самоуправа, а Уставниот суд не...

Џулијан Асанж го доби правото на жалба против екстрадиција во САД

Џулијан Асанж доби дозвола да поднесе нова жалба против неговата екстрадиција во САД, каде е обвинет за објавување воени тајни, и ќе може да ги оспори гаранциите на САД...