fbpx
Таг: Устав на РМ

таг: Устав на РМ

Учениците од Блаце догодина нема да ja минуваат границата за да одат на школо во Косово

Учениците од скопското село Блаце со години наназад ја минуваат македонско - косовската граница за да се школуваат во Елес Хан. Основно училиште во ова село нема, а државава им го негира едно од основните човекови права - правото на образование. Овие ученици немаат услови за одржување настава во земјата од која потекнуваат, но се очекува образовниот процес од...

Омбудсманот реагира на забраната ученички со шамии да следат настава

Народниот правобранител денеска соопшти дека ја осудува постапката на Министерството за образование и наука кое, како што се наведува во реакцијата, со допис му овозможило на директорот на Основното училиште „Братство и единство“ во Охрид да им забрани на ученички да посетуваат настава затоа што носеле шамија на главата. Омбудсманот бара веднаш да се повлече ваквата одлука и на ученичките да...

Ако се договорат, ни Уставот не ги спречува партиите да ги поместат локалните избори

Според измените во Изборниот законик од јануари 2014 година, локалните избори во Македонија, наместо во втората половина на март, се одржуваат во првата половина на мај, но и оваа календарска одредница може да претрпи измени бидејќи прашањата околу локалните избори не се целосно уредени со Уставот туку со закон, кој го носи Собранието. „Изборите за членови на совет и за градоначалник се...

Собрание на 31 декември, влада во февруари ако се чекаат крајните рокови

Ако новоизбраните пратеници ги чекаат крајните рокови предвидени со Уставот на државата, тогаш новиот собраниски состав ќе биде конституиран најдоцна до 31 декември, а новата влада најдоцна до средината на февруари следната година. Вака изгледа календарот за конституирање на Собранието и за формирање на новата влада: 31 декември – избраните пратеници се состануваат на конститутивна седница, која во случајов треба да...

Ако успеат изборите, аирлија ново Собрание на Нова година и нова Влада на Св. Трифун

Доколу изборите на 11 декември поминат во најдобар ред и ги исполнат очекувањата на граѓаните, партиите и на гарантите на Договорот од Пржино, новиот собраниски состав ќе биде конституиран најдоцна до 31 декември, а новата Влада најдоцна до средината на февруари следната година. Ова произлегува од роковите за формирање на новиот состав на законодавниот дом и на владата по избори,...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...