fbpx
Таг: тримесечје

таг: тримесечје

ДЗС: Невработеноста во првото тримесечје паднала за 2 отсто, вработеноста за еден отсто

Во првото тримесечје од 2021 година активното население во Република Северна Македонија изнесувало 943.964 лица, од кои вработени се 793.121, а 150.843 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 56 отсто, стапката на вработеност 47,1 отсто, додека стапката на невработеност изнесува 16 отсто, објави Државниот завод за статистика. За споредба, во првото тримесечје минатата година стапката на...

Јавниот долг во првото тримесечје достигна 62,5 отсто, а државниот 54,1 отсто од БДП

Во првото тримесечје од годинава, јавниот и државниот долг се во рамки на проекциите и по повлекување на средствата од осмата еврообврзница забележуваат благ раст од 2,3 и 2,9 процентни поени. Притоа, јавниот долг изнесува 62,5 отсто, додека државниот е 54,1 отсто од БДП, соопшти Министерството за финансии. Издавањето на осмата еврообврзница од 700 милиони евра, со историски најниска каматна...

ДЗС: Ковид пандемијата го зголеми бројот на починати за 89,1 отсто во четвртото тримесечје, починале 9.465 лица

Бројот на умрените лица во четвртото тримесечје од 2020 година бележи зголемување од 89,1 отсто во споредба со истото тримесечје од 2019 година. Починале 9.465 лицa, од кои 12 биле доенчиња, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС), објаснувајќи дека бројките се последица на пандемијатa со ковид-19 и задоцнувањето на извештаите од одделни матични подрачја од претходните квартали. Од оваа вкупна...

Македонскиот надворешен долг се искачи на 8,3 милијарди евра

На крајот на второто тримесечје од 2019 година бруто надворешниот долг на земјава изнесува 8,324 милијарди евра и забележа квартално зголемување од 74 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Бруто надворешните побарувања забележаа раст од 54 милиони евра и изнесуваат 5,65 милијарди евра. „Поголемото квартално зголемување на обврските во однос на побарувањата доведе до зголемување на нето надворешниот долг...

Јавниот долг на земјите од еврозоната е 89,5 проценти од БДП

Вкупниот јавен долг на 19 земји членки на еврозоната во првиот квартал на годината се зголеми на 89,5 проценти од домашниот бруто-производ (БДП), од 89,2 проценти колку што изнесуваше на крајот на последното тромесечје на 2016 година, објави европската служба за статистика Евростат. Уделот на јавниот долг во БДП во првото тримесечје се зголемил и во 28 членки на ЕУ. Најголем...

Уапсени десетмина што нелегално продавале медицински канабис

Десет лица се уапсени во четири градови низ земјава во акција за сузбивање на организирана криминална група која била инволвирана во организирање, набавка, продажба и пуштање во промет на...