fbpx
Таг: сулфурна киселина

таг: сулфурна киселина

Во „Казандол“ не е складирана сулфурна киселина и нема опасности за населението и околината, констатира Државниот инспекторат

Рудникот “Казандол” во моментов не претставува опасност за животната средина и населението, а резервоарите за складирање сулфурна киселина се празни, констатирале инспектори на Државниот инспекторат за животна средина по надзорот кој бил направен во рудникот и околината минатата недела. За време на увидот на терен, Инспекторатот констатирал дека објектите и опремата на некогашниот рудник се во добра состојба, освен...

„Еуромакс Рисорсис“: Во Иловица нема да се користат цијанид и сулфурна киселина

„Еуромакс Рисорсис“, концесионер на проектот за рудник за бакар „Иловица - Штука“ денеска повторно порача дека ќе го развива рудникот во согласност со сите национални закони, вклучувајќи ги и последните измени на Законот за минерални суровини, предложени од политичката партија ДОМ и усвоени во Парламентот. „Проектот на „Еуромакс“ е целосно усогласен со законските измени кои забрануваат употреба на цијанид и...

„Еуромакс ресорсис“: Иловица-Штука нема да користи цијанид, ќе има економски бенефит

Проектот за бакар Иловица-Штука е целосно безбеден и се развива според највисоките стандарди за животна средина, според домашното и меѓународното законодавство, информираат од компанијата „Еуромакс ресорсис“. Од таму додаваат дека „сите обвинувања кон проектот се изнесени на паушални основи и не се поткрепени со никакви факти.“ „Имајќи го предвид ставот на локалната заедница, менаџментот на компанијата донесе одлука да не го користи...

Вредните средношколци и идни угостители од „Лазар Танев“ во новата епизода на „Шорткат“

Екипата на „Шорткат“ беше во посета на скопското угостителско училиште „Лазар Танев“, каде ги затекнавме вредните средношколци како подготвуваат храна во кујните, „печејќи“ ги тестото и занаетот што го...