fbpx
Таг: Стела мрежа

таг: Стела мрежа

Родовите стереотипи најмногу се учат дома во семејството – секој трет млад човек ги искусил

Секој трет млад човек во земјава лично искусил родово стереотипно однесување и негативни влијанија од него, а почесто родовите стереотипи ги искусувале младите жени. Родовите стереотипи почесто се искусени од младите од малцинските етнички заедници, па така секој втор испитаник или испитаничка со ромска или албанска етничка припадност лично биле погодени од негативните влијанија на родовите стереотипи. Ова се дел...

Проекција на филм и дискусија во Тетово на тема дигитално родово базирано насилство

Мрежата „Стела“ започнува активности за справување со дигиталното родово базирано насилство. За таа цел планираат да организираат пет настани. Првиот ќе се одржи на 25 октомври во „Спејс“ Тетово со дискусија за книга и проекција на филмот „Круг“. Во склоп на дискусијата, ќе се дискутира и за поимник на родово базираното насилство извршено со (зло)употреба на технологиjата. „Ќе го одбележиме...

Хеликоптер во кој патувал иранскиот претседател претрпи „тешко слетување“

Хеликоптер со иранскиот претседател Ебрахим Раиши претрпел „тешко слетување“, пишува Би-би-си. Министерот за внатрешни работи кажува дека спасувачите сé уште се обидуваат да стигнат до местото на несреќата поради тешките...