fbpx
Таг: Raskrikavanje.rs

таг: raskrikavanje.rs

Кризниот штаб на Србија не е формиран пред сите на Балканот

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

Нови „чудесни лекови“ и теории на заговор за корона вирусот

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

Марија Вучиќ: Србија е преплавена со дезинформации за корона вирусот, лукот, бруфенот, вотката…

Откако беа регистрирани првите случаи на корона вирусот во регионот, оваа тема стана доминантна во медиумскиот простор, но и на социјалните мрежи. Во морето информации, се појавија и некои непроверени, денес познати како лажни вести (fake news). Заради разоткривање на лажните вести, српскиот сервис за борба против дезинформациите „Raskrikavanje“ отвори посебна страница на која ги разоткрива лажните вести за...

Дезинформациите за Ковид-19 се шират побрзо од самиот вирус

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу бргу ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

Короната ништо не им може: Србите имаат „лавовски гени“, а Здравко, за да се фали, измислил дека бил на заразениот крузер

Дезинформациите за корона вирусот не стивнуваат, а интересно е што навлегоа и во полето на измислување тврдења и изјави (свои или туѓи), а кои што потоа биваат демантирани. Српскиот сервис за борба против дезинформациите „Raskrikavanje“ откри случај со измислување на делови на изјави на пулмологот Бранимир Несторовиќ во текст на таблоидот „Alo“, односно цитат дека „Србите имаат ,лавовски гени' што...

Дезинформациите за мигрантите во регионот полека ги истиснуваат оние за корона вирусот

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу бргу ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно  кајсродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до Грција...

Дезинформации за починати од корона вирусот во Србија се шират преку гласовни пораки на WhatsApp

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу бргу ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

„Танјуг“ премолчел дека Србија платила за текст со пофалби за српската економија

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу бргу ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

Епидемија на дезинформации за корона вирусот во Србија и во Грција

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу бргу ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

Повеќе од 700 лаги во една година на насловните страници на три српски таблоиди

Во 2018 година, три српски таблоиди објавиле над 700 лаги на своите насловни страници, утврдил српскиот сервис „Раскрикавање“, кој е посветен на борбата против дезинформациите. На вкупно 306 насловни страници во 2018 година, таблоидот „Информер“ имал дури 351 дезинформација, односно непоткрепена вест. „Српски телеграф“ пак на насловните страници на 223 броја објавил дури 230 неточни или непоткрепени тврдења, додека „Ало“...

Минчев, поради злоупотреби, најави укинување на балансерот

Министерот за јавна администрација Горан Минчев најави укинување на балансерот. Како причина за ова, тој рече дека балансерот во минатото бил предмет на злоупотреби. „Имавме случаи каде етнички Македонци се...