fbpx
Таг: партиципација

таг: партиципација

Мета факт: Не е точно дека се заговара покачување на школарината што ја плаќаат студентите на УКИМ

Низа објави на социјалните мрежи и медиумите изминатиов викенд го кренаа алармот меѓу македонските студенти, преку (дез)информацијата дека школарината што на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) ја плаќаат идните академски граѓани, наводно ќе се зголеми двојно. Овие наводи денеска ги демантираа и ректорката на УКИМ, Билјана Ангелова и Министерството за образование и наука (МОН). Меѓу првите објави и соопштенија...

Маките на скопски средношколец со посебни потреби раскажани во новата епизода на Шорткат

Разговаравме со мајката на Никола Стојановски, средношколец од Скопје со посебни потреби, за проблемите со кои се соочуваат и двајцата, поради тоа што за него, а и за речиси сите средношколци со посебни потреби, државата нема обезбедено образовни асистенти. Покрај овој разговор, во најновата епизода на вестите за млади „Шорткат“ се зафативме и со односот на државата кон волкот, кој...

Вистиномер: Матичните лекари против мерката „бонус“ за вакцинирани пациенти

Наместо еднократна финансиска награда од 30 денари по вакциниран пациент, доколку постигнат опфат од 70 отсто вакцинација на своите пациенти, матичните доктори бараат покачување на капитацискиот бод. Лекарите сметаат дека капитацискиот бод треба да се зголеми од 63 на 90 денари, поради нивните заложби во ковид пандемијата, за кои, како што велат, не добиле никаква помош од државата, пишува...

Студентите може да аплицираат за еднократна помош од 6.000 денари

Објавени се резултатите од конкурсот за сместување на студентите во студентски домови во академската 2020/2021 година. Во меѓувреме, студентите до 10 октомври ќе може да аплицираат за еднократна финансиска поддршка од 6.000 денари за уплата при запишување семестар, сместување во студентски дом или приватно сместување. Студентите пријавата може да ја поднесат електронски преку веб страната digitalizirajse.mon.gov.mk или пак, хартиено, во...

Доделени стипендии за најдобрите студенти од Државниот универзитет во Тетово

Студентите при Државниот универзитет во Тетово (ДУТ) кои постигнале висок просек во студирањето, денеска добија стипендии. Преку нив ослободени од плаќање партиципација за школување во оваа образовна институција се 75 студенти. Стипендиите ги додели ректорот на Државниот универзитет во Тетово, Вулнет Амети. - Денеска сме овде со елитните студенти, кои со нивната работа и посветеност кон образованието и знаењето го одбележуваат...

Гоше Николов од Мета.мк е еден од добитниците на наградата „Гласник на невидливите“

Новинарот на Мета.мк Гоше Николов е еден од добитниците на наградата „Гласник на невидливите“ за 2024 година, што ја доделува Македонска платформа против сиромаштија (МППС). Тој наградата ја доби...