fbpx
Таг: оптек

таг: оптек

Најголем дел од парите во оптек се илјадарки (инфографик)

Вкупниот износ на издадените пари во оптек на крајот од минатата година e 39,8 милијарди денари и во однос на крајот од 2017 година бележат зголемување од 3,6 милијарди денари или 10 отсто, покажуваат податоците објавени во годишниот извештај на Народната банка. Структурата на парите во оптек укажува дека на крајот на годината, книжните пари учествуваат со 97 отсто, а...

Народна банка пушти во оптек четири нови ковани пари

Народната банка издаде и пушти во оптек ковани пари за колекционерски цели „Година на кучето – богата година на кучето“, „Година на кучето – безбедна година на кучето“, „Руски лавиринт“ и „50 години од Македонската академија на науките и уметностите“. Кованата пара „Руски лавиринт“ е изработена од сребро со тежина од 50,47 грама  и изнесува 4.300 денари. Кованата пара „50 години...

Се повлекува малку користената петилјадарка, се пуштаат банкноти од 200 и од 2.000 денари

На 15 декември, Народна банка ќе пушти во оптек две нови книжни пари во апоени од 200 и од 2.000 денари, а ќе ја повлече банкнотата од 5.000 денари. Оваа одлука била усвоена на седницата на советот на Народна банка, а, како што велат, произлегла од потребата за „ребалансирање на постоечката апоенска структура на книжните пари во оптек.“ Во врска со...

Kована пара „Мајка Тереза“ за колекционерски цели е пуштена во оптек

Народна банка издаде и пушти во оптек кована пара за колекционерски цели „Мајка Тереза“. Народната банка ја издаде оваа кована пара по повод прогласувањето на Мајка Тереза за светица кое е предвидено за септември оваа година. Цената на кованата пара „Мајка Тереза“ изнесува 3.500 денари. Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање во Македонија.  

Новите апоени од 200 и од 2.000 денари ќе излезат кон крајот на годинава

Новите банкноти од 200 и 2.000 денари треба да бидат пуштени во оптек кон крајот на оваа или на почетокот од следната година, информираат од Народна банка. Одлука за официјалното пуштање во промет треба да донесе Советот на Народна банка, а подготовките се сè уште во тек. Избрана е компанија што ќе ги печати, а планирано е да се произведат по 10 милиони парчиња...

Европската комисија сака да ја повлече од оптек банкнотата од 500 евра

Европската комисија работи на тоа од употреба да се исфрли банкнотата од 500 евра, а со тоа би можела да се согласи и Европската централна банка (ЕЦБ), пишува „Фајненшал тајмс“. Станува збор за банкнота за која многу од жителите на еврозната велат дека не постои затоа што никогаш не ја виделе. Таа се појави по примерот на банкнота со слична вредност...

Денес и утре ќе има прашина од Сахара во воздухот на Балканот

Денес и утре може да се очекува повисоко количество на песок од пустината Сахара низ Балканот, вклучително и во Северна Македонија, известува европската Служба за следење на атмосферата -...