fbpx
Таг: митко кочовски

таг: митко кочовски

Кочовски: Индустријата ќе претрпи огромни штети од мерките на ЕУ за увоз на челик

Македонските производители на челик и челични производи се под сериозна закана од мерките на Европската Унија за ограничување на увозот на челични производи на европскиот пазар, информираше денеска претседателот на Здружението на металурзи при Стопанската комора, Митко Кочовски. Тој додаде дека заштитните мерки кои ги најавува Европската Унија се резултат на ограничувањата кои претходно САД ги воведе за увоз на челични производи. -...

Кочовски: Македонскиот челик не е директно погоден од тарифите кои ги најави Трамп

Најавата за воведување на увозни тарифи за челични и алуминиумски производи од страна на американскиот претседател Доналд Трамп за Соединетите Американски Држави нема најдиректно да ги погоди македонските производители, бидејќи тој пазар не им е таргет, изјави за „Мета“ претседателот на Здржението на металургија при Стопанската комора на Македонија и директор на „Макстил“, Митко Кочовски. Но како што објасни, со воведувањето на овие...

Кочовски: Состојбата во металната индустрија се подобрува, тоа ќе влијае и на економијата

Во металната индустрија се чувствува заживување на пазарот, се зголемува обемот на нарачки и со тоа поголема е искористеноста на производствените капацитети, поголеми се производство, извозот и приходите, рече денеска на прес-конференција, претседателот на Здружението на металургијата при Стопанската комора на Македонија, Митко Кочовски. Политичката криза, но и случувањата на светскиот пазар од кои најмногу зависи оваа индустрија влијалеле на стагнацијата во...

Кочовски: Во металуршката индустрија има пад на производството и на извозот

Бројките во металуршката индустрија се поразителни така што лани, заклучно со ноември, производството на руди и на метали бележи пад од 8 проценти, а само на метали - 11 проценти во однос на 2015 година, изјави претседателот на Здружението на металургија, Митко Кочовски. - Само во ноември 2016 година, производството на основни метали е намалено за 20 проценти во однос на истиот месец...

Кочовски: Состојбата во металургијата е драматично влошена

Состојбата во металургијата драматично е влошена од крајот на 2015 година. Ова денеска го истакна претседателот на Здржението на металургија, Митко Кочовски. Причината за ова, како што вели тој, се глобалните пазарни (не)прилики, но и одредени системски недоследности во рамките на националната економија, кои продолжиле и на почетокот од оваа година. - Најголемите индустриски капацитети работат со преполовен капацитет. На пример, во „Фени индустри“,...

Се намалуваат извозот и бројот на вработени во металургијата

Индустриското производство во првите пет месеци од годинава, споредено со лани истиот период, бележи минорно намалување, но во мај е забележан поголем пад. Извозот и бројот на вработените во металската индустрија, исто така, се намалени. Производите и рудите на металите учествуваат со 18,9 проценти во вкупниот извоз, а таа бројка некогаш достигнувала и до 30 проценти. - Состојбите во челичната индустрија во...

Кризата допрва може да ги погоди текстилната и металната индустрија

Текстилната и металната индустрија не се под директно влијание на политичката и безбедносната криза. Според познавачите на состојбите, работата на компаниите од овие сектори најмногу зависи од надворешните фактори, односно од европскиот пазар и од геополитичките случувања таму. Претседателката на Текстилниот кластер, Мирјана Перковска, смета дека кризата може да повлијае на новите соработки и на отворањето нови можности, додека постојаните...

Двајца осомничени за подметнување два пожари, уште еден предизвикувач на пожар е во притвор

Две лица се осомничени за подметнување на два пожари, изјави министерот за внатрешни работи Панче Тошковски и додаде дека се преземени чекори за откривање на вистината и за понатамошно...