fbpx
Таг: матични книги

таг: матични книги

Уставен суд: Изводите со графа националност се поништуваат, не бил испочитуван рокот за објава

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука да го поништи Упатството за изменување и дополнување на упатството за начинот на водење, заштита и чување на матичните книги и списи, издавање на изводи, уверенија, преписи и копии врз основа на матичните книги, водење постапка и составување на записник за најдено дете, обновување на уништени, оштетени или исчезнати матични книги, како...

Македонија напредува во ставањето крај на бездржавјанството

Северна Македонија напредува во напорите да стави крај на бездржавјанството, беше кажано на регионалната работилница организирана од Мисијата на ОБСЕ во Скопје и УНХЦР. „Северна Македонија стана лидер во регионот, како и на глобално ниво, со тоа што стана национален приоритет да се стави крај на бездржавјанството до крајот на 2023 година“, рече амбасадорот Килијан Вал, шеф на Мисијата на...

Сомнежи за пробиени матични книги и трговија со личните податоци на граѓаните

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) на денешната седница отвори сериозни сомнежи за трговија со милиони лични податоци на македонските граѓани. Случајот се однесува на дигитализацијата на матичните книги, со податоци за умрени, родени и венчани, спроведуван преку Управата за водење на матичните книги, на распишан тендер кој го добила фирмата Новатек Инв ДООЕЛ. Антикорупциската комисија најави кривични пријави...

Уставен суд: Додека нема конечна одлука, нема да има графа за етничка припадност во изводите

Уставниот суд поведе постапка за утврдување на уставноста на Упатството за водење на матични книги, поради непочитување на уставно пропишаниот рок од седум дена за негово објавување во Службен весник. Судот донесе времена мерка за неиздавање на овие документи. Основната причина за поведување на постапка е пречекорување на рокот за потпишување – од потпишување до објава во Службен весник. На денешната...

Уставен поведува постапка за уставноста на Упатството за водење матични книги

Уставните судии денеска едногласно одлучиле да се оформи предмет во кој ќе се води постапка за оценување на уставноста на „Упатството за изменување и дополнување на упатството за начинот на водење, заштита и чување на матичните книги и списи, издавање на изводи, уверенија, преписи и копии врз основа на матичните книги, водење постапка и составување на записник за најдено...

Вистиномер: Матичарите бараат подобри плати и работни услови, граѓаните – подобри услуги

Една од институциите коjашто секој граѓанин барем неколкупати ќе ја посети во текот на својот живот и тоа за клучни документи неопходни за неговото општествено и семејно функционирање, е Управата за водење матични книги (УВМК). Таму граѓаните се обраќаат кога бараат извод од родените, венчаница, посмртница за член од семејството кој го загубиле, потврда за брачна состојба, упис на...

Дигитализацијата на изводите ќе им заштеди на граѓаните 700.000 евра за пет години (инфографик)

Доколку би се вовел само дигитален извод од матичната книга на родените, за пет години тоа на граѓаните на Северна Македонија би им заштедило 44,11 милиони денари или повеќе од 700.000 евра. Ова го покажува истражувањето на Центарот за управување со промени, кој направил анализа на соодносот „трошоци - придобивки“ од дигитализацијата на услугите, пишува „Порталб.мк“. Сите трошоци и придобивки...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...