fbpx
Таг: македонски преводи

таг: македонски преводи

Сказнувалка ќе преведе пет европски наслови за млади, достапни во печатено, е-издание и аудио формат

Издавачката куќа Сказнувалка од Скопје го реализира двегодишниот проект „За оние по нас. План за поттикнување читачки навики кај млади“, во чии рамки ќе бидат преведени, испечатени, дистрибуирани и промовирани пет квалитетни наслови за адолесценти од современи италијански, холандски и шпански автори, информираат од оваа издавачка куќа. „Целта на 'За оние по нас. План за поттикнување читачки навики кај младите'...

„Уметноста постои за да го провоцира она од што се плашиме“ – Преведна збирка раскази од Олга Токарчук

Во издание на Антолог, колкецијата европска литература преведена на македонски јазик се зголемува, овој пат со збирката „Бизарни раскази“ од полската писателка и добитник на Нобеловата награда за литература, Олга Токарчук. „Станува збор за збирка од десет раскази чиј заеднички именител е фасцинацијата од чудовишното. Токарчук ни поставува дилеми што нè исфрлаат од комфорната зона, потсетувајќи нè дека светот сè повеќе...

Друштвената игра „Катан“ конечно достапна и на македонски јазик

„Катан“ (Catan), една од најпознатите друштвени игри во светот со преку 25 милиони продадени копии, љубителите од земјава конечно ќе може да ја играат и на македонски јазик. Овој светски бестселер, кој досега е преведен на повеќе од 30 јазици, од годинава официјално ќе се продава и на македонски по иницијативата на „Гоблин друштвени игри“. Од „Гоблин“ велат дека „Катан“ е...

Серијата томови „Клучните концепти во кинеската мисла и кулутра“ комплетно достапна на македонски јазик

Друштвото на издавачка дејност,  „Македоника литера“ ги објави преостанатите томови од низата поврзани книги, „Клучните концепти во кинеската мисла и култура“ на македонски јазик со што се комплетираше серијата. Паралелено на тоа, целата серија е објавена и на англиски јазик. Томовите ги содржат најсуштинските мисли, концепти и фрази кои во период од неколку милениуми ги создал кинескиот народ и кои и...

Законот за реорганизација на министерствата го поддржаа 88 пратеници, меѓу кои и од ДУИ

Не е вистина дека за измените на Законот за организација и работа на органите на државната управа, предложен од Мицкоски, гласале 81 пратеник и дека истиот не добил поддршка...