fbpx
Таг: компјутерски криминал

таг: компјутерски криминал

Од картичката на дедо, 18-годишник од Делчево потрошил речиси 500.000 денари на купување и игри

Осумнаесетгодишник од Делчево заработи кривична пријава поради постоење на сомнение дека ја злоупотребил картичката на неговиот дедо, поради тоа што со неа плаќал за игри и вршел купувања. Со ова, момчето го оштетило дедо му за сума од над 468.000 денари. Во соопштението на Секторот за внатрешни работи Штип (СВР Штип) стои дека осумнаесетгодишникот ги обезбедил податоците од дебитната картичка...

Кадрији: Злоупотребите на личните податоци се главно поврзани со компјутерски криминал

Околу 60 отсто од сите претставки што Агенцијата за заштита на личните податоци ги добива, се од граѓани кои бараат заштита поради тоа што некој незаконски објавил нивни лични податоци, видеа, фотографии, аудио снимки на социјалните мрежи или други веб страници на интернет (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pornhub, Snapchat, Tinder, Xhamster итн), без нивно знаење и согласност, што го...

Андреј Петровски: Граѓаните многу малку внимаваат на „дигиталната хигиена“, а опасностите се бројни

Андреј Петровски е софтвер-инженер и магистер по електронски криминал, кој веќе пет години работи во Фондацијата SHARE, којашто се занимава со истражување и заштита на дигиталните права на граѓаните. Фондацијата се обидува на граѓаните да им ги разјасни тајните и проблемите на информациските технологии и интернетот. Истовремено прави и мониторинг на дигиталните права и слободи во Србија, Северна Македонија,...

Вработени во МВР на обука во Даблин за компјутерски криминал

Двајца вработени во Министерството за внатрешни работи ќе бидат дел од обуката за дигитална форензика и истрага на компјутерски криминал, на Универзитетот во Даблил, Република Ирска. Обуката, како што соопштуваат од МВР, е во рамките на заедничкиот проект на Европската Унија и Советот на Европа за таргетирање на компјтерски криминал во Југоисточна Европа и Труција (iPROCEEDS). „Учеството во Програмата е финансирана...

МВР го испитува протекувањето на лични податоци на 4.739 студенти

До Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика на Министерството за внатрешни работи (МВР) не стигнала пријава и поради тоа сè уште не се води никаква постапка во врска со протекувањето на околу 5.000 лични податоци на студенти од неколку државни и приватни факултети во земјава. Сепак, од Секторот за „Мета“ велат дека тие по службена должност го испитуваат...

Потребен е интегриран систем за заштита од компјутерски криминал

Високи претставници од Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Македонија, Турција и од Косово денеска и утре во Охрид, на Конференција за сузбивање на компјутерски криминал (iProceeds), ќе договорат конкретни чекори за подобрување на финансиските истраги и за конфискација на приносите од криминалот што се извршува преку интернет. Земјите од регионот и Турција ќе ги вмрежат своите капацитети во...