fbpx
Таг: Коалиција „Маргини“

таг: Коалиција „Маргини“

Коалицијата „Маргини“ со кампања за еднаквост на трансродовите лица

Коалицијата „Маргини“ ја покрена кампањата „Со човековите права, не се преговара! - Еднакви пред законот и во општеството!“. Основната цел на кампањата е да се истакне итната потреба од донесување на квалитетни законски решенија што ќе обезбедат еднаков третман и достоинствен живот за трансродовите луѓе во Северна Македонија. Од Коалицијата велат дека кампањата е насочена кон информирање на јавноста, но...

Коалиција „Маргини“: Утврдена дискриминација кон транссексуална жена од аптека „Виола“

Директна дискриминација врз основа на родов идентитет сторена врз транссексуална жена, утврди вчера Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), информираат од Коалиција „Маргини“. „Дискриминацијата е сторена преку барање на специјалистички извештај за добивање на лек и покрај уредно приложени рецепти, читање на глас на лични податоци пред трети лица и вербално вознемирување од страна на аптекарката. Согласно „Правилникот...

Мехмедовиќ: Го подготвуваме системот за евентуална епидемија со мајмунски сипаници

Да го подготвиме системот што е можно подобро за да одговори на евентуална епидемија со мајмунски сипаници и во нашата земја, е целта на Комисијата за заштита од заразни...