fbpx
Таг: катализатори

таг: катализатори

Нобеловата награда за хемија ја добиваат Бенјамин Лист и Дејвид Мек Милам за „екологизирање“ на хемијата

За нивното откритие, односно создавање на прецизна нова алатка за конструирање молекули, наречен „асиметрична органокатализа“, што има големо влијание на фармацевтските истражувања и ја прави хемијата „позелена“, годинашната Нобелова награда за хемија ја добиваат Бенјамин Лист од Институтот „Макс Планк“од Милхајм на Рур (Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr), Германија, и Дејвид Мек Милан од универзитетот „Принстон“ од...

Извозот во првото полугодие бележи пораст од 51,8 отсто во однос на лани

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија во периодот од јануари до јуни 2021 година, изнесувала 4.107.745.000 американски долари и бележи пораст од 51,8 отсто во однос на истиот период од претходната година, информира Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесувала 5.591.597.000 американски долари, што е за 51,5 отсто повеќе во споредба...

Старите возила загадуваат „со петта брзина“, власта мора итно да крене рачна (видео)

video
Користените возила донесени од странство од либерализацијата на нивниот увоз во март 2010 година ја преплавија Македонија, драстично го зголемија вкупниот број возила, а поради тоа што главно се увезуваа дизел автомобили, од пет наспрема еден претходно во корист на бензинските мотори, сега ситуацијата кај автомобилите е донесена во сооднос еден спрема еден. Тоа носи бројни ризици за состојбата...

Извозот лани се зголемил за 6,9, а увозот за 5,7 отсто во однос на 2015 година

Извозот лани изнесувал 4.329.267.000 евра и е зголемен за 6,9 проценти во однос на 2015 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6.106.727.000 евра што е за 5,7 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит лани изнесувал 1.777. 461.000 евра. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е...

За Центар и Карпош есенва не се мери аерозагадувањето со ПМ 2,5 честички, Лисиче со мистериозни податоци [инфографик]

Сезоната на аерозагадување во Скопје почна, а податоците од мерните станици за Центар и Карпош за ПМ 2.5 честичките ги нема во месечните извештаи на Министерството за животна средина...